Sopron és környéke

2015.12.13. 13:23

Hűség nap - Népszavazásra emlékezett Sopron - fotók

Az 1921. december 14-i népszavazásról emlékeztek meg vasárnap Sopronban. A város magyar maradt, s ezt sosem felejtik a határszélen.

P. Horváth László

Mint ismeretes, s ezt szombaton megírtuk, "Legendás nap volt 1921. december 14., a soproniak és a környező településeken élők szavazhattak arról, magyarok maradnak vagy Ausztriához tartoznak inkább. A végeredmény ismert: Sopron a leghűségesebb."  A Liszt-központban tartották meg vasárnap a hűség napi megemlékezést, valamint adták át a város legrangosabb kitüntetéseit vasárnap.


– A népszavazási területen más politikának, mint a magyar politikának érvényesülnie nem szabad – idézte Firtl Mátyás, országgyűlési képviselő Östör József, 1922. december 7-én  a nemzetgyűlésben elhangzott szavait.


Hozzátette, harcias tűznek, hideg szenvedélynek, realitásnak kell érvényesülnie most is ahhoz, hogy magyarnak tarthassuk meg Sopront, Magyarországot, Európát Európának. Az 1921-es hűségről kell tanúbizonyságot tennünk, hogy a migránsválságban magyarok maradhassunk.

Hűség napi díjátadó Sopronban. Fotó: Magasi



Az ünnepi szónoklat után Fodor Tamás polgármester immár hatodszor adta át a legtehetségesebb hallgatónak járó Széchenyi István Tanulmányi Ösztöndíjakat. Támogatásban részesül Zieger Flóra, Kuslits Katalin, Katona Ramóna, Németh Zsuzsa, Zimmer Norbert.


Savanyú Gergely, a Petőfi-színház színésze olvasta fel a kitüntetettek méltatását, átadás közben pedig a Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar tagjai adtak elő repertoárjukból.


Sopron idei díszpolgára Hertay Mária festő-grafikus betegsége miatt nem tudott részt venni az ünnepségen. Köszönő szavait barátnője Mádl Katalin tolmácsolta: ...lélekben sosem szakadtam el születésem helyétől. Ágoston Ernő, Horváth József festők tanításai felejthetetlenül élnek szívemben. Régi jó városom, hát sosem felejtettél el engem.

A Kitüntetettek névsora


Sopron idei díszpolgára Hertay Mária Munkácsy-díjas grafikusművész. Megosztott Pro Urbe Sopron díjat kapnak Fülöp Zoltán és Lobenwein Norbert, a VOLT Fesztivál szervezői. Posztumusz Pro Urbe Sopron díjban részesült néhai dr. Winkler Gábor építész. Civitas Fidelissima díjassá vált decemberben dr. Faragó Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektora, valamint a Bánfalvi Kórus. Dr. Király Jenő díjas lett dr. Freyler Alice szemész főorvos, a Humanitás díjat pedig Filepné Deák Éva, a Szent Benedek Idősek Háza nővére vehette át.


Sopron Kultúrájáért díjasa Fodor György, a város számos kiállításának rendezője. Sopron Kiváló Pedagógusa díjjal ismerték el dr. Rónai Ferenc és Tulok Jenő munkáját. A Sopron Sportjáért díjat Márta György, a Soproni Vasutas Sportegylet Tenisz Szakosztályának vezetője érdemelte ki. Wälder József-díjat kapott Gács László mérnök, Ifj. Flandorffer Ignác-díjat pedig ifj. Dívós István, a térség legnagyobb mezőgazdasági szaküzletének vezetője vehetett át. Sopron Ifjú Tehetsége idén Horváth Renáta balett táncos. Sopron Szolgálatáért díjat Nagy Gábor tűzoltó érdemelt.


Sopronért Emlékéremmel ismerték el dr. Barna Krisztina, Erdélyi Géza, Horváth Lajos, dr. Kuntár Ibolya, Németh Rita, Poór Brigitta és Vigné Kovács Margit munkásságát.


Posztumusz polgármesteri oklevélben részesült Szántó Sándor: leévülhetetlen érdemeket szerzett a soproni lövész sport újraélesztésében, továbbá alapító tagja volt a polgárőr egyesületnek. Baumgartner Ervin: ötlete nyomán készült el a Doberdónál elesett magyar katonák emlékműve. Az alkotást azonban barátai már őnélküle állították fel. Mindketten 2012. április 17-én tragikus körülmények közt hunytak el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!