Sopron és környéke

2015.11.19. 14:42

Van sok milliója és állami földet venne? Három szántó kelt el kikiáltási áron Sopronban - fotó

A soproni csütörtöki földárverésen a meghirdetett tíz területből három cserélt gazdát. Licit nem volt.

P. Horváth László

Sopronban is javában tartanak a Földet a gazdának! program keretében meghirdetett állami tulajdonú földek árverései. Kedden és szerdán a kapuvári járáshoz tartozó területeket tették fel árverezésre. Hétfőig pedig a soproni körzet földjei kerülnek sorra.


A csütörtök mozgalmasan indult, a ugyanis az elsőként kikiáltásra bocsátott fertődi 11 hektáros terület kikiáltási áron, 24 millió forintért el is kelt. A tulajdonos a jelenlegi bérlő lett. A második, ugyancsak a kisvárosban lévő 3,7 hektáros föld is alapáron 7,5 millió forintért cserélt gazdát.


A harmadik, egy nagycenki 7 hektáros föld esetében 25,6 millió forint volt a kikiáltási összeg, Ezen az áron kelt el. Igaz, ezen a területen 2030-ig a Miklósmajori Mezőgazda Kft. a bérlő.


Hat iváni földet is meghirdettek, de eredménytelenül. A területeken, a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Sárvári Mezőgazdasági Zrt. gazdálkodik. Bérleti szerződésük 2051-ig tart. A 4,7 hektáros ágfalvi legelő sem kelt el.


- Ügyfelem birtokegyesítés céljából, és nem befektetési szándékkal vásárolt helyben, Fertődön földet - nyilatkozta megkeresésünkre Irinkov D. Mihály, az egyik licitáló jogi képviselője.


- Évek óta őstermelőként, illetve családi gazdálkodóként a mezőgazdasággal foglalkoznak. Kihasználták a mostani lehetőséget, ugyanis a szóban lévő tábla egyik fele már az övüké, így most létrejött egy nagyobb, egybefüggő terület.


Az ügyvéd megjegyezte, a gazdálkodók anyagi helyzetét ismerve, a 7,5 millió forint előteremtése sem volt kis feladat. Ám a fejlődés érdekében fontos volt beruházni. A vétel mellett szólt az az érv is, hogy ezt nem bérelte senki. Így bármikor megkezdhető rajta a termelés.

Meghirdetett földek kapuvári járás területén

A kapuvári járáshoz tartozó földeket két részletben tették árverésre. Az első napon tíz, összesen 131 hektárnyi területre lehetett licitálni. A kikiáltási ár 209,9 millió forintot tett ki. Vevő azonban nem volt. Másnap már élénkebb volt a forgalom.


A 11 meghirdetett ingatlan közül hét esetben történhet meg az adás-vétel. A teljes terület nagysága 117 hektár volt, a kikiáltási ár összértéke pedig 196 millió forint

.

Nyitókép: Csütörtökön Sopronban három állami tulajdonú föld cserélt gazdát. Licit nem volt. Fotó: Magasi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!