Sopron és környéke

2015.11.23. 20:21

Infósok Viadala Sopronban - A végső megmérettetés

A két internetes fordulóból és egy soproni döntőből álló versenyre 146 csapat regisztrált az ország egész területéről, sőt még határainkon túlról is.

kisalfold.hu

"Az Infósok Viadala a 2012-es „debütálása" óta évről-évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Először a gazdaságinformatikus képzés 10 éves jubileuma alkalmával szerveztük meg a versenyt, hiszen Sopron városában indult el az országban először ilyen típusú szakképzés.


A 2002-es kezdet óta sok minden változott, de célkitűzéseink továbbra is ugyanazok: a modern kihívásokra folyamatosan reagálva Sopron és a nyugat-magyarországi régió számára értékteremtő tevékenységet végezve folytassunk hallgatóközpontú oktatást, amelybe beépítjük a szerteágazó ipari projektjeinkben szerzett tapasztalatinkat is" - mondta Dr. Bacsárdi László intézetigazgató.


A döntő minden évben az Informatikus Nyílt Nap délutáni programja, melyet immáron kilencedik alkalommal rendezett meg a versenyt is szervező Informatikai és Gazdasági Intézet, a Simonyi Károly Kar nyílt napjának részeként.


A nyílt napra kilátogató érdeklődők olyan különleges informatikai eszközökkel találkozhattak, mint például okostv, távvezérelt robotok, drónok. Kipróbálhatták, milyen 3D-ben rajzolni, és egy 3D-s nyomtatót is testközelből tekinthettek meg.


Érdekes előadásosokon és bemutatókon keresztül betekintést nyerhettek az informatika világába, a gazdaságinformatikus hallgatók feladataiba, munkáiba és megismerkedhettek a felvételi elvekkel és az egyetemi hallgatói élettel is. A felvételi előtt álló diákok feltehették kérdéseiket a rendezvény titokszobájában. Akik pedig elfáradtak a nap programjában, a játékbarlangban pihenhették ki magukat.


A Nyílt Napon résztvevő Balogh Richárd, a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium és Kollégium 12. osztályos tanulója a következőket mondta a rendezvényről „Nagyon tetszett nekem a Nyílt Nap, a szervezők közül mindenki nagyon kedves és segítőkész volt. Legjobbnak talán a drónbemutatót mondanám, de a régi eszközök múzeumát is érdekesnek találtam. Már korábban eldöntöttem, hogy gazdaságinformatikus szakra fogok jelentkezni."


Dávid Viktóriától, a verseny főszervezőjétől megtudtuk, hogy „Az idei döntő során is számos izgalmas feladat várt a versengő csapatokra, ahol kategóriánként (10. évfolyam és alatti, illetve 11. évfolyam és feletti középiskolás diákok) 6-6 csapat mérhette össze tudását.


A 2015. november 20-án 14.00-kor kezdődő döntőben 8 izgalmas feladattal készültünk a versenyzők számára. Volt például tippelős feladat informatikai témában, reklámkészítés különböző mobil applikációkhoz, egy logikai feladat és a chat-es angol rövidítések feloldása. Előfeladatként pedig minden döntősnek egy rövid kisfilmben kellett bemutatnia csapatát és felkészülésüket a végső megmérettetésre."


Sári Karolina Laurát, a versenyen harmadszor résztvevő budapesti „Kocka Csajok" csapatkapitányát kérdeztük a versenyről és az évek során szerzett tapasztalataikról: „Nekünk az tetszik a versenyben a legjobban, hogy mindig kreatív, de nem ismétlődő feladatokkal találtuk szembe magunkat. Minden évben nagyon örömteli és élménydús döntőn vehettünk részt."


"A két internetes fordulóból és egy soproni döntőből álló versenyre 146 csapat regisztrált az ország egész területéről, sőt még határainkon túlról is. Az idei verseny érdekessége, hogy a második forduló során egy felkészítő roadshow-t is szerveztünk a résztvevő csapatok számára.


Az ország öt helyszínén (Budapest, Győr, Pápa Sopron és Szombathely) vártuk az érdeklődőket, ahol a versennyel kapcsolatos információk mellett egy-egy aktuális szakmai előadással is készültünk." – hangzott el dr. Bacsárdi Lászlótól a verseny megnyitóján.


Dobre Norbert a két szombathelyi csapat (GÁMerek és Cola Light) felkészítő tanára hasznosnak ítélte a felkészítő roadshow-t és az Infósok Viadalával kapcsolatban is nagyon pozitívan nyilatkozott: „Jónak tartom a felkészítő Roadshow-t, hiszen így az iskolán belül is lehetett propagálni a versenyt, továbbá a szakmai előadás nagyon hasznos volt az érdeklődők számára.


A versenyről én azt gondolom, hogy jelenleg az egyik legkiemeltebb Magyarországon, egyrészt azért mert a szervezők jó kapcsolatrendszerének köszönhetően egy színvonalas versenyt rendeznek minden évben, amihez a csapattagok szerteágazó tudása szükséges a sikeres eredményhez, másrészt pedig az „Infósok Viadala egy csapatverseny, nem pedig egyéni, ami különlegessé teszi a többi, hasonló témájú versenyhez képest."


„A versenyen végeztével összességében több mint 1 millió forint összértékű nyeremény várt a legjobbakra. Így kaptak a dobogós csapatok tagjai egy-egy táblagépet, egy-egy Microsoft ajándékcsomagot, illetve idén először egy-egy bérletet városunk népszerű nyári fesztiváljára, továbbá különböző szakmai könyvcsomagokat is kiosztottunk a legjobbak között.


Az idei év másik különlegessége, hogy különdíjként egyik kedves hallgatónk, Németh Dzsenifer nemrég kiadott, saját kezűleg dedikált verseskötetét kapták a versenyzők. 


Most nézzük mely csapatokkal volt az „erő" ezen a péntek délutánon, avagy a verseny helyezettei:


A, kategória (10. évfolyam és alatti)

1.    Word betyárok csapat (Bajai III. Béla Gimnázium - Baja)

Polyák Imre, Simonyi Patrik, Varga Dorina

felkészítő tanár: Sziegl Hajnalka


2.    ASCII-mók csapat (Mosonmagyaróvári Bolyai János Általános Iskola, Informatikai és Közgazdasági Szakközépiskola - Mosonmagyaróvár)

Pap Martin Felicián, Barta Ferenc, Kristóf Kolos

felkészítő tanár: Kovács Ádám


3.    GÁMerek csapat (NymE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium - Szombathely)

Pap Gergő, Pataki Ágoston, Poór Máté

felkészítő tanár: Dobre NorbertKülöndíjas:

RákócziSokk csapat (Budai II. Rákóczi Ferenc Gimnázium - Budapest)

Török Álmos, Virág Simon, Szűcs Benedek

felkészítő tanár: Bíborka Gyöngyvér


B, kategória (11. évfolyam és feletti)

1.    INFÓka csapat (Salgótarjáni Szakképzési Centrum Táncsics Mihály Szakközépiskolája - Salgótarján)

Tóth Erik, Lantos Zsuzsanna Gabriella, Kaposvári Dániel

felkészítő tanár: Kovácsné Karácsony Éva


2.    Cola Light csapat (NYME Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium - Szombathely)

Roznár Gergő, Gáspár Gergő, Dobos Olivér

felkészítő tanár: Dobre Norbert


3.    Kocka Csajok csapat (Budai II. Rákóczi Ferenc Gimnázium - Budapest)

Jinda Borbála, Lukács Zsuzsanna, Sári Karolina Laura

felkészítő tanár: Bíborka Gyöngyvér


Különdíjas:

Rebergerint csapat (Beszédes József MMIK - Magyarkanizsa)

Bálint Gergely, Remete Bence, Hejberger Konrád

felkészítő tanár: Bálint Nóra


A döntőn részt vett továbbá:

A, kategória (10. évfolyam és alatti)

A túlélők csapat (Türr István Gimnázium és Kollégium - Pápa)

Mészáros Márton, Stemmer Odett, Tafferner Zoltán

felkészítő tanár: Rosta Attila


Hardvexünk csapat (Berzeviczy Gergely Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola - Budapest)

Kristóf Martin, Szabó Bálint Attila, Kovács Orsolya

felkészítő tanár: Gráf Tímea


B, kategória (11. évfolyam és feletti)

1byte8bit Reload csapat (Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskola - Budapest)

Payne James Csaba, Kovács Anett, Kun Szabolcs István

felkészítő tanár: Répásné Babucs Hajnalka


Galambászok csapat (Türr István Gimnázium és Kollégium - Pápa)

Molnár Martin, Kőhalmi Márton, Steiner Csaba

felkészítő tanár: Rosta Attila


Nyitókép: Word betyárok csapata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!