Sopron és környéke

2015.11.25. 09:41

Háziorvosi ügyelet Sopronban - Sokan nem arra használják, amire való

Sokan félreértelmezik a felnőtt orvosi ügyelet funkcióját és a háziorvosi rendelés meghosszabbításaként értelmezik. Pedig az ügyelet a sürgős helyzetek ellátására szolgál.

Nagy Márta

Azon talán el lehetne vitatkozni, hogy kinek mi a sürgős, hiszen a betegnek fáj, nem az orvosnak, de az egészségügyi rendszernek is megvannak azok a szabályai, amiket a betegnek is be kell(ene) tartania. A háziorvosokra egyre nagyobb teher hárul Sopronban; egyrészt mert egyre többen lakják a várost, másrészt mert mind több a nem biztosított beteg, harmadrészt pedig azért, mert sokan nem arra használják az ügyeletet amire való...


– Az olyan egészségügyi állapotromlás, aminek kezelése nem várhat másnapig, azaz a háziorvosi rendelésig, az indokolttá teszi az orvosi ügyelet igénybevételét. Ezzel szemben sokan a háziorvosi ellátás időbeni meghosszabbításának vélik az ügyeletet – fogalmaz dr. Szalai Orsolya, a soproni ügyelet szakmai vezetője. A fájó torok, a kullancs vagy a hetekkel korábban megrándult boka nem igényel azonnali beavatkozást. Ahogy az a beteg sincs tisztában a rendszerrel, aki azért megy az ügyeletre, hogy kivizsgálást kérjen.


– A sürgős ellátás, ahogy a eve is tükrözi, csak sürgős szükség esetén vehető igénybe, amikor az azonnali beavatkozás  hiányában a beteg közvetlen életveszélybe kerülne, illetve  tartós vagy maradandó egészségkárosodást szenvedne.


Enyhe tüneteket a vény nélkül is kapható gyógyszerekkel lehet kezelni. Ha kell, természetesen az ügyeletes akár házhoz is megy, de azt látni kell, hogy amikor indokolatlanul hívják ki, esetleg egy valóban súlyos betegtől veszik el az orvost.


Ezért azt kérjük, hogy kizárólag fekvő- vagy  folyamatos gyógykezelésre szoruló beteghez hívjanak bennünket, illetve ha sérülés történt. Életveszély, erős mellkasi fájdalom, eszméletvesztés esetén pedig azonnal a mentőket kell hívni – mondja a főorvos. Tapasztalata szerint a betegek többsége elfogadja a jó tanácsot akkor is, amikor a saját háziorvosához irányítják, de vannak, akik ezt kikérik maguknak, mert azért fizetnek tb-t, hogy ellássák őket. Akkor, amikor ráér a beteg.


Vannak ugyanis, akik nem akarnak táppénzre menni vagy szabadnapot kivenni, csak este érnek haza a munkából, amikor a saját orvosuk már nem rendel. Ők is az ügyeletre mennek, akár csak egy receptért is. Ezzel más betegek kerülnek hátrányba és a saját egészségük is többet érdemelne.


– Külön gondot jelentenek az ország más részeiről érkezők, akiknek néha még tb-kártyájuk sincs. Ellátjuk őket, de ha nincs biztosításuk, akkor fizetniük kell. Sajnos egyre több ilyen esettel találkozunk a háziorvosi rendelőkben is – tudtuk meg dr. Szalai Orsolyától. A tajszám begépelésével az asszisztens két percen belül látja a monitoron, hogy van-e érvényes biztosítása a betegnek. Ha nincs, a szabályok értelmében még a receptírás is pénzbe kerül.

Akár telefonon is

Sopronban a háziorvosok váltva adnak ügyeletet a kórház területén lévő rendelőben: hétköznapokon 16 órától reggel 8-ig, hétvégén huszonnégy órás szolgálatban. Aki bizonytalan a saját vagy hozzátartozója állapotát illetően, hívhatja a 99/314-081-es telefonszámot és a szakemberek segítenek.

Nyitókép: dr. Szalai Orsolya, a soproni ügyelet szakmai vezetője is tapasztalja, hogy a háziorvosokra egyre nagyobb teher hárul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!