Sopron és környéke

2015.11.09. 10:58

Felbontották a szerződést a garabonciásokkal

A Garabonciás Diáksport Egyesülettel felbontotta az önkormányzat a szerződését. A városvezetés szerint a negyven hajó és több száz gyerek nem marad vízi bázis nélkül.

Nagy Márta - Kisalföld napilap

Nem értik a garabonciások a döntést: az önkormányzat egyoldalúan szerződést bontott az egyesülettel, amelyik 2010-ben azért alakult, hogy a nemzeti tantervben szereplő sportágakban és a vízi sportokban is mozgáslehetőséget és képzést biztosítson a soproni diákoknak.


A két alapító iskola a Széchenyi-gimnázium és a Gárdonyi-iskola volt, az egyesület a Magyar Kajak-kenu Szövetségnek is tagja. Sikeres pályázataik révén kiépült a flotta: több mint negyven hajóval rendelkeznek, minden sportolójuknak biztosítanak mentőmellényt és evezőket is. A Fertő tavi vízi telepen lévő bázison – amit a szerződés értelmében az önkormányzat biztosított – evezősképzéseket és -táborokat is rendeztek nemcsak a középiskolásoknak, hanem sérült gyerekeknek.


A Széchenyi-gimnázium munkaprogramjában benne van az évenkénti Fertő tavi evezőstábor. Az iskola sporttantervébe beépítették az evezőssportokat. Tavaly sárkányhajó-fesztivált szerveztek hatszáz résztvevővel és 2014 augusztusában meg is hosszabbították a 600 négyzetméteres vízi sporttelep és a rajta álló 120 négyzetméteres üdülőház kedvezményes létesítményhasználati szerződését.

 A garabonciások szervezték a nagy sikerű sárkányhajó-fesztivált is, de a jövő egyelőre bizonytalanná vált.

 A garabonciások szervezték a nagy sikerű sárkányhajó-fesztivált is, de a jövő egyelőre bizonytalanná vált.

Nyikos Tivadar, az egyesület vezetője nem érti, mi történt. Nem kaptak az önkormányzattól semmilyen elmarasztaló vagy a vízi sportbázis működtetésére vonatkozó észrevételt, kifogást. Tartozásuk nincs, az ingatlan használatával kapcsolatosan probléma nem adódott.


Ehhez képest a gazdasági bizottság hatáskörébe utalt szerződésbontás megtörtént. Igaz, kétszeri nekifutásra. Az első ülésen nem kapott többséget az előterjesztés, de újra nekifutott a bizottság, és igen, ezúttal a többség a szerződés felbontására szavazott. (A szervezeti és működési szabályzat értelmében a polgármesternek jogában áll a bizottságokat egy-egy téma újbóli megvitatására utasítani, ha az első körben született döntés a város érdekeivel ellentétes.)


 A sportfelügyeleti csoport meg is kapta a feladatot: mérje fel az igényeket és biztosítsa az üdülőház és a hozzá tartozó földterület használatát. Hogy ki fog élni a lehetőséggel, még nem tudni, ahogy az is kérdés még, mi lesz a garabonciások több mint negyven hajójával és felszerelésével. Ez mintegy húszmillió forintot képvisel és nem az a kategória, amit fel lehet tenni egy garázs polcára.


A városházán megkeresésünkre elmondták, a döntés hátterében az a jogos igény áll, miszerint a Garabonciás DSE-n kívül más egyesületek is használhassák a létesítményt. Ezzel még szélesebbre tárják a kaput. A beosztást a sportfelügyeleti csoport fogja elkészíteni az igények és a sportszakmai szempontok alapján. Ezzel tehát nem zárják ki a garabonciásokat a telepről, viszont nem csak ők fogják használni azt. Mint megtudtuk, egyeztetni fognak, hogy a felszerelésük tárolása milyen módon biztosítható továbbra is a Fertő partján.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!