Sopron és környéke

2015.10.14. 12:05

Novemberre tervezik a felújított soproni Várkerület átadását - fotók

Információink szerint november végén várható a megújított Várkerület átadása. A régihez képest a legfontosabb változás, hogy nagyobb lesz a közösségi tér, s lesz kerékpárút is a páratlan oldalon. Olvasóink az építkezéssel kapcsolatban több kérdést is felvetettek, ezeknek jártunk utána.

kisalfold.huFiniséhez érkezett a Várkerület felújítása, a héten megkezdődött  az Ikvahíd-csomópont kialakítása, ami a soproniak közlekedésében is érezteti hatását: egy hétig a Lackner utca irányából csak az Ikvahíd felé lehet továbbhajtani, az Árpád utca irányából pedig zsákutca a Várkerület.


Ezt követően mintegy három hétig teljes lezárás lesz. A munkákat november végére fejezik be a szakemberek. Mint megtudtuk, a Várkerület projektjén kívül, de ahhoz kapcsolódóan az Ikvahíd és az Oroszlán Patika közötti terület, valamint az Ötvös és a Torna utca közötti szakasz térépítési munkái – külön közbeszerzési eljárásban, önkormányzati finanszírozásból – várhatóan december végéig fejeződnek be.


 

Soproni Várkerület felújítás: novemberre tervezik az átadást - fotók: Magasi Dávid


A Széchenyi tér felől haladva, a majdnem teljesen elkészült részek láttán már lehet némi elképzelésünk arról, mennyire válik emberbaráttá az új Várkerület. A városrész rehabilitációjával valódi sétálóutca alakul ki, új zöldterületekkel, teraszokkal, egységes utcabútorokkal, a gyalogosoknak is nagyobb életteret jelentő promenáddal. Ugyanakkor a gépjárműforgalom sem tűnik el, s lesz kerékpárút a páratlan oldalon. Megmarad a parkolási lehetőség is, csak struktúrájában átalakul: közvetlenül a fő útpályához csatlakozik majd.


A Hűségkúttól az Ötvös utcáig 16 ezer négyzetméter közösségi tér születik, a házsorok előtt 4–6 méteres gyalogoszónával, a teljes szakaszt díszburkolattal látják el. Elkészültek a külső ív burkolási, felszíni csapadéképítési, kertészeti feladatai, a fák veremrácsai műgyanta ágyazatú burkolatot kaptak. A belső ív hátralévő kövezési munkáival, a köztéri lámpák, szemetesedények, padok, közlekedési táblák, kerékpártárolók kihelyezésével valószínűleg október végére végeznek.


A Mária-szobortól az OTP felé eső szakaszon e napokban az elválasztó szegélyt rakják le a kivitelezők. Ez a gyalogoszónától különíti el az üzleteket kiszolgáló szervizutat. Az egész Várkerület akadálymentesített lesz. A kivitelező a későbbiekben végzi el a szegélykorrekciókat és az akadálymentesítéssel összefüggő munkákat. E térség új látványossága lesz a vízi játék, amelynek szerkezeti és gépészeti kivitelezése folyamatban van.


Sokak szerint a turisztikai pontnak és illemhelynek is helyet adó betonépület nem illik a több száz éves házak közé. A felvetésre a városházán azt az információt kaptuk, hogy a szolgáltatóház terveit előzetesen minden szakhatóság megvizsgálta és véleményezte, a műemlék környezetben hozzájárulásuk nélkül nem is valósítható meg ilyen beruházás.


A pavilon várhatóan október végére készül el, már végeztek a szigeteléssel, a WC belső válaszfalai, a gépészeti, villanyszerelési munkái is elkészültek. A „modern" köztéri szemetesedények szintén megosztóak, egyesek szerint túlságosan szürkék, lehangoló látványt nyújtanak. Az energiatakarékos LED-es fényforrású közvilágítási lámpák ugyancsak ilyen színűek.


Az új Várkerület autóbusz-forgalma kétirányú lesz az 1-es, a 2-es, a 10-es és a 20-as helyi járat számára. A helyközi járatok a jelenlegi Ógabona, Petőfi tér vonalon maradnak. A Várkerület teljes elkészülte után az autók mind az Ikvahíd felől, mind az Árpád utca felől jobbra is, balra is fordulhatnak, s a Lackner utca felől is lehetőség lesz a Várkerületről az Ikvahíd utcába kanyarodni.


Az építési munkálatok miatt aki teheti, kerülje el a Várkerületet, használja a Pap-réti parkolót. Menekülő útvonalként a Patak utca, az Ógabona tér, a Csengery utca, a Híd utca jöhet szóba – tanácsolják közlekedési szakemberek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!