Sopron és környéke

2015.10.14. 11:51

Halálút Peresztegnél - Donor lett a 78 éves áldozat

Hétvégén mentőautó borult az árokba Persztegnél, a szállított betegről hétfőn a kórházban mondták ki: agyhalott. A 78 éves asszony szerveit kioperálták, donor lett.

Sudár Ágnes - Nagy Márta

A 85-ös főút peresztegi szakasza halálútként szerepel a köztudatban. Hét kilométeren csúszik az aszfalt, a közút erre az évre ígérte a cseréjét. Legutóbb egy mentőautó borult itt az árokba, a szállított betegről hétfőn a kórházban mondták ki: agyhalott. A 78 éves asszony szerveit kioperálták, donor lett.


A megyei kórházban tegnap elhunyt az az idős asszony, akit vasárnap a kapuvári mentő szállított a soproni kórházba, de a kocsi a vizes úton megcsúszott és árokba borult a 85-ösön. Azon a szakaszon történt mindez, amit évek óta halálútként emlegetnek a megyében.


– Felment vasárnap délelőtt a mama vérnyomása, kihívtuk hozzá az ügyeletes orvost. Ő hívta a mentőt, hogy be kell vinni a kórházba. A fiam még gondolkodott azon is, hogy velük megy, aztán belátta, hogy úgysem tud segíteni, ő itthon maradt... – mondja a 78 évesen elhunyt asszony veje. A petőházi családi ház kapujában állunk Kozák Csabával, itt élt együtt a három generáció.


 A 78 éves nő férje tavaly hunyt el, lánya, annak férje és a fiuk lakik Petőházán. Halkan beszélgetünk az utcán, Kozák Csaba, az elhunyt nő veje beljebb nem invitál, feleségének ugyanis tegnap délelőtt még nem mondták meg a rossz hírt. – Majd ha hazajön a fiam, együtt valahogy megmondjuk neki... Nehéz lesz, most is odabent sírdogál.


Az idős asszonyt – ahogy írtuk is – életveszélyes állapotban szállították vasárnap a győri Petz-kórházba. Az intenzív osztályon hiába küzdöttek az életéért, tegnap ki kellett mondani az agyhalál beálltát. Ami ezután következett, az nem csak a laikus számára volt meglepő. Ugyanis a transzplantációkat koordináló Országos Vérellátó Szolgálat jelezte, hogy szükség van valahol vesére és májra, ezért a szakorvosi csapat elindul ezekért a szervekért Győrbe. 

Tíz év alatt 250 baleset történt a 85-ös főút Fertőszentmiklós és Pereszteg közötti szakaszán.


Hetvennyolc éves donorról mi még soha nem írtunk. Prof. Oláh Attila orvos igazgató is elismerte, nem szokványos esetről van szó. Szakmailag ugyanakkor indokolt lehet a máj és a vesék kivétele. „Májátültetés esetében akár egy gombamérgezésnél is előfordulhat olyan helyzet, hogy azonnal kell egy új máj. A veséknél pedig tudni kell, hogy már a műtét közben elvégzik a szükséges szövettani vizsgálatokat, s csak azokra a szervekre mondják ki a transzplantáció lehetőségét, amelyek egészségesek. Itt jóval hetven fölötti volt a beteg, de a szervei ezek szerint még életet menthetnek."


 A Petz-kórház orvosprofesszorát végül arról is kérdeztük, hogy a beteg halála közvetlen összefüggésben van-e a balesettel. Mivel a nénit kardiológiai panasszal szállították kórházba, a halálát pedig az agysérülései okozták, ezért a válasz igen.


„Tíz év alatt közel kétszázötven baleset történt a 85-ös főút Fertőszentmiklós és Pereszteg közötti szakaszán, majdnem fele személyi sérüléssel végződött. Ezen a hét kilométeres »halálszakaszon« tíz év alatt tízen vesztették életüket. Az okok között gyakori a gyorshajtás, de a szakemberek elismerik: elkerülhetetlen a burkolatcsere" – ezt írtuk a Kisalföld június 5-i számában, amikor egy helyszíni bejáráson a szakemberek is nyilvánvalóvá tették: tudják, hogy baj van az úttal. Főleg esős időben az út tapadása nem tökéletes, ezért is van kint a sebességkorlátozó tábla.


A sorsot kísérti, aki itt esőben többel megy mint hetven kilométer per óra, bár az is kétségtelen, hogy minden balesetet nem lehet az aszfaltra fogni. A számok viszont már tavasszal is elrettentőek voltak, s a Magyar Közút Kht. illetékesei léptek is: „A Közlekedési Operatív Programban már szerepel ennek a szakasznak a teljes burkolatcseréje. Terveink szerint még az idén megvalósul a beruházás" – nyilatkozták. Október közepét írjuk, az idő nedves, az út csúszós – és a halálszakaszon újabb tragédiák történnek... Az elmúlt hétvégén két súlyos sérüléssel járó karambol volt, az egyik volt a mentőautó drámája. Csak ebben az évben három halálos, négy súlyos és öt könnyű sérüléssel járó közlekedési baleset történt ezen a hét kilométeren, s minden bizonnyal találnánk a megyében nem egy olyan hét kilométeres szakaszt – még ha nem is ennyire forgalmasat –, ahová egyszer sem kellett karambol miatt mentőt hívni...


Hogy mennyire fontos az aszfalt minősége, azt jól példázza a Fertőboz és Hidegség közötti út. Tavaly még tíz balesetről tudósítottunk erről a szakaszról, aztán kijavították az aszfaltot. Idén egyetlen baleseti tudósításban sem szerepelt a két falu.


Természetesen megkérdeztük a Magyar Közút Kht.-t, miért késik a burkolatcsere a 85-ösön. Marczin Bence kommunikációs osztályvezető elmondta, ezt a szakaszt valóban fel fogják újítani, a kivitelezési munkák megindítása érdekében a közbeszerzési eljárást már megindították, ez jelenleg is folyamatban van. Az ajánlatok beérkezése október második felében várható, ezek elbírálása után ütemezhető a felújítási munkák ideje. Addig vezessen mindenki nagyon óvatosan!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!