Sopron és környéke

2015.09.18. 13:08

Szigorú őrizet - Fegyveres katonák az osztrák-magyar határon

21 éven át szolgáltak katonák az osztrák-magyar határon. A vasfüggöny lebomlása után tíz héttel már megjelentek a fegyveres erők.

kisalfold.hu

A magyar-osztrák határszakaszon végigfutó vasfüggöny lebontása után tíz héttel, 1990. szeptember 5-én megjelentek az első fegyveres erők.


Minderre azt követően került sor, hogy erről döntött a Miniszterek Tanácsa - idézte fel a közelmúltat a burgenland.orf.at. Az őrizetbe bevont területek folyamatosan bővültek. Összesen 365 ezer katona szolgált a burgenlandi szakaszon.


A fegyveres erők feladata hazánk Schengeni-övezethez való 2007. decemberi csatlakozása után megváltozott. Eddig az időpontig szigorúan felügyelték a zöldhatárt, megakadályozták az illegális határátlépést. Amennyiben az valakinek mégis sikerült, akkor letartóztatták őket.

A katonák egy csoportja az 1990-es években Ausztriában. Fotó: burgenland.orf.at

A katonák egy csoportja az 1990-es években Ausztriában. Fotó: burgenland.orf.at

Aztán, miután Magyarország, illetve Szlovénia, Szlovákia lett az övezet külső határállama, az ellenőrzés a egyebek mellett a magyar déli határszakaszra került át. Ám, a katonák ennek ellenére is a nyugati térségben maradtak, egészen 2011-ig. Klasszikus határőrizetet nem láthattak el, mert ezt tiltotta az egyezmény. Így ők járőröztek a falvakban, jelezték a gyanús eseteket.


A fő ok az volt, hogy Ausztria, illetve a lakosság kétkedve fogadta, hogy hazánk képes lesz ellátni a vállalását. Attól is tartottak, hogy a szabad átjárás miatt megnő majd a bűnözés, illetve tömegével jelennek meg a feketemunkások.


Ezen félelmek utóbb nem igazolódtak be, így folyamatosan csökkent a fegyveres erők létszáma, majd, mint írtuk 2011-ben visszavonták őket.


Igaz, a segédszolgálat megbízatása eredetileg 2009 végére fejeződött volna be, ám a kormány akkor meghosszabbította a szolgálatot Burgenland és Alsó-Ausztria tartományok kilenc körzetében. 


Az elmúlt években - az ideit kivéve - Ausztria kétszer állította vissza a tényleges határellenőrzést. 2008-ban, a Labdarúgó Európa Bajnokság, illetve 2011-ben, a Világgazdasági Fórum idején volt fokozottabb készültség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!