Sopron és környéke

2015.09.08. 12:28

Már nem ázik be a kápolna Sopronban

A Balfi úti evangélikus temető felújított kápolnáját a gyülekezet lelkészei, Tóth Károly, Gabnai Sándor és Holger Manke szentelték fel.

kisalfold.hu


 Az 1906-ban felavatott ravatalozókápolnát az idők során többször felújították, utoljára 2004-ben. A mostani renoválás az egyre nagyobb méretű beázásokat is megszüntette. A teljes kivitelezés több mint 16 millió forintba került. A pénz előteremtéséhez a gyülekezet összefogására volt szükség. 

Luise Mitsch (balra), aki a mai napig soproninak vallja magát, Krisch Magdolnával, a helyi német önkormányzat  s a német kultúrklub elnökével.

Luise Mitsch (balra), aki a mai napig soproninak vallja magát, Krisch Magdolnával, a helyi német önkormányzat s a német kultúrklub elnökével.


A legnagyobb adomány Németországból Luise Mitschtől érkezett. A hölgy szülei – a Preidl-Leitner házaspár – soproni német kitelepítettek voltak, akik végrendeletükben nagyobb összeget hagytak a soproni evangélikus egyházra, s utolsó akaratuk szerint a sírjukra szánt virágok helyett pénzadományokat kértek a kápolna felújítására.


Mitsch asszony elmondta, hazájuk kényszerű elhagyásakor magukkal vittek egy fűcsomót, ami a hazát, és egy tetőcserepet, ami pedig az otthont, a védelmet szimbolizálta. Ez a kapocs az új és a régi haza között nem szűnt meg a szülők halála után sem. 


A kápolna javára jótékonysági koncertet adott Bálint János fuvolaművész és Mogyorósi Éva zongoraművész.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!