Sopron és környéke

2015.09.18. 11:02

108 éves a legendás Elza néni, a megye legidősebb asszonya

Brandeisz Elza ma ünnepli 108. születésnapját. Győr-Moson-Sopron megye legidősebb asszonyának mosolya a régi, de ereje már megfogyatkozott. A szeretet, amiért életében megdolgozott, így is, most is eljut hozzá.

Nagy MártaBrandeisz Elza mindig más volt kicsit, mint a többiek. A soproniak közül ma is sokan emlékezhetnek rá, ahogy az uszodában bemelegítésként tornamutatványokat végzett divatjamúlt úszódresszében hetvenévesen. Még kilencvenen túl is egyedül látta el magát, hetente kétszer buszra szállt, hogy igazi tejet  vegyen a város szélén, 105  évesen még rúzst használt – és jól is állt neki. Elza néni önmagában legendás, nem pusztán azért, mert 108 éves. 

Különleges, mert egy bonyolult mozdulatát, a nagyon nehéz, speciális „találmányát", a Brandeisz-ugrást ma is oktatják a tornászoknak. Rendkívüli, mert bátorságáért Izraelben fát ültettek a tiszteletére és megkapta a „Világ igaza" kitüntetést, amiért a második világégés alatt zsidókat bújtatott.
 

 A tavalyi, 107. születésnapon még évődve mosolygott a kamerákba Elza néni. Egészséges 108 évesen is, de az egykor táncos láb már nem szolgál, a tűz már kisebb lánggal ég...

A tavalyi, 107. születésnapon még évődve mosolygott a kamerákba Elza néni. Egészséges 108 évesen is, de az egykor táncos láb már nem szolgál, a tűz már kisebb lánggal ég...

Nem is akárkit; hiszen a Balaton-parti nyaralóban vendégül látott menekült Soros György és édesanyja volt. A világhírű pénzember azóta is rendszeresen hívja telefonon Elza nénit, és – ha távolról is –  figyelemmel kíséri egykori megmentője sorsát. Elza néninek nemcsak szívek, márvány is őrzi a nevét a vörösberényi iskola falán. Az intézet úgy épülhetett meg, hogy ő járta ki a finanszírozásához szükséges milliókat a Soros Alapítványnál.

Ez volt  egyébként gazdag életének egyetlen kérése az ő Gyurkája felé – s ezt sem magának kérte. Különlegesek Brandeisz Elza sorsának utóbbi évei is, hiszen miután minden közeli rokona elhunyt, gyermekei pedig nem lévén, néhai barátnőinek lányai gondozzák egymást váltva, féltő szeretettel. 

Elza néni a 106. születésnapján még maga nyitott ajtót az őt ünnepelni érkezőknek, tavaly már jótékonyan tartotta az öblös fotel, de szeme a régi parázzsal csillogott, amikor a város dolgairól faggatta a virágcsokorral érkező polgármestert. Idén az egykor táncos láb már nem szolgál.

Az ünneplés talán szerényebb lesz, vakukkal már jobb, ha nem világítanak a szemébe. Barátai vigyáznak rá, s egy kis noteszbe feljegyzik számára az üzeneteket. Mert azok jönnek most is, bőven... Egykori tanítványai, akiket Vörösberényben tanított, idén is küldik a születésnapi ajándékot, már nem jön zavarkolódni különbusszal egy egész osztály, de a küldöttségük megérkezik.  
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!