Sopron és környéke

2015.08.17. 10:39

Meggyalázzák az anyaföldet!

A saját életterét mérgezi az ember! – mutat körbe a fertődi határban az elkeseredett gazda, Nagy Csaba. Azt mondja, a felelőtlenség még nagy bajba sodorhatja az unokáinkat.

Nagy Márta


– Amikor szántok és kifordít az eke egy féltéglát, megállítom a gépet, leszállok és felszedem. Mások ellenben a háztartási szemetüket suttyomban kihordják a földekre, az árokpartra öntik vagy az erdőszélre. Mérgeznek... – mutat körbe a fertődi határban az elkeseredett gazda, Nagy Csaba.

Bárhová is fordulunk az erdősávokban, az árkokban, a földutak mentén töméntelen szemét. Az egyik kupac építési törmelék, a bokor alatt dobozokban házi lekvárok és valaha nagy gonddal elkészített befőttek forrnak a hőségben. Nejlonzsákokban sörösdobozok, amott egy számítógép darabjai, mellette kávéfőző. Száz méteren három kiszuperált WC-csésze, két matrac és többméternyi kábel, műanyag cső.

Nagy Csaba műveli a földet és tiszteli a természetet. Más meg belerondít... Fotó: Magasi
Nagy Csaba műveli a földet és tiszteli a természetet. Más meg belerondít... Fotó: Magasi


Nem Nagy Csaba az egyetlen őstermelő a környéken, akinek a mindennapi munkáját, megélhetését veszélyeztetik és mocskolják be az illegális szemetelők, nem is beszélve arról, hogy néhány száz méterre a pompás kastélyparktól ilyen látványban van részük az erre járóknak.

– Sajnos nem minden honfitársunk vélekedik úgy a környezet védelméről és a természet tiszteletéről, mint Nagy Csaba. Az önkormányzat komoly erőket fektet abba, hogy az illegális hulladékrakatokat megszüntesse, az elkövetők személyére fényt derítsen, hogy megkaphassák méltó büntetésüket. Súlyos ezreket fizetünk, hogy az önkormányzati területeket rendszeresen megtisztítsuk – mondta el a Kisalföldnek Bognár Zoltán, Fertőd polgármestere. Eddigi tapasztalatai azt mutatják, részben Ausztriából, illetve más településekről származik a szemét...

– Segítségünkre van a helyi rendőrség, valamint a polgárőrség, mégis az éj leple alatt vagy éppen a hétvégék nyugalmát kihasználva emberek szemetet hordanak a határba, hogy megtakarítsák annak elszállítási költségét. Azt gondoltam, a hulladékudvar megnyitása megoldást jelent, mert ott elhelyezhetik a már szükségtelen holmit, de még most is jut a határba bőven.

Én már több fórumon kértem, s most a sajtó nyilvánosságát kihasználva is arra kérek mindenkit, hogy az illegális hulladékelhelyezés ellen közösen védekezzünk! Írjuk fel azoknak a gépjárműveknek a rendszámát, amelyekről szemetet szórnak a határban, mert úgy vélem, ez a probléma csak széles körű összefogással, szemléletváltással szüntethető meg – zárta Bognár Zoltán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!