Sopron és környéke

2015.07.27. 10:53

Pusztított az orkán, a jég - Fertőhomokot vitte a szél

– Ilyet én még nem láttam! – mondja könnyek között a fertőhomoki Pintér Lászlóné, pedig 78. nyarát éli. Szombaton délután viharos szél, jégeső csapott le a búcsúra készülő falura és a Fertő-partra. A házak tetejét megbontotta, a fóliasátrakat szétszaggatta, a fákat kitörte a szél. Szinte csoda, hogy emberben nem esett kár...

Nagy Márta


Fákat csavart ki és faágakat tépett le a jégesővel, felhőszakadással és viharos erejű széllel kísért felhőszakadás szombat délután. Elsősorban a Fertőhomok, Hegykő és a 85-ös út által határolt területen pusztított a vihar.

– Hirtelen jött, nem tartott sokáig, de mindent tönkretett – mutatnak körbe a mezőgazdaságból élő fertőhomoki Gráczol család tagjai. Még fel sem fogták teljesen, ami történt. Vasárnap reggelre – ahogy egy búcsúját ünneplő faluban illik – összetakarították az utcafrontot, de a kapuk mögött mindenhol kétségbeesett arcok s a vihar pusztító nyomai.

Gráczol Zitáéknál a fóliasátrakat tartó, karvastagságú acélrudakat pálcikaként hajlította meg, törte össze a szél... Fotó: N. M.

Gráczol Zitáéknál a fóliasátrakat tartó, karvastagságú acélrudakat pálcikaként hajlította meg, törte össze a szél... Fotó: N. M.

– Négyezer tő paprikánk van, illetve volt, több ezer paradicsom, kígyóuborka. Nem sok maradt belőle, s ami még van, ki tudja, beérik-e – mondja a fiatal gazda, Gráczol Zita. Külön biztosítást nem kötöttek az ültetvényre, csak a felépítményben hárommilliósra becsülik a kárukat. Plusz a termény, ami most odalett.

Győr-Moson-Sopron megyében a viharos időjárás miatt a tűzoltók összesen harminchárom esetben vonultak szombaton délután. Jellemzően útra dőlt fákhoz, oszlopokhoz, leszakadt vezetékekhez riasztották őket. A legtöbb kár Fertőhomokot érte, itt összesen negyvenkét házat rongált meg a viharos szél. Kémények dőltek le, megsérültek a háztetők, fák dőltek a házakra vagy kerítésekre, sok helyen a cserepeket fújta le a szél, egy háznak még a tűzfala s ezáltal a teteje is megdőlt.


Kajdi Zoltán tavasszal költözött volna a felújított házba, szeptemberben születendő gyermekével együtt. Most szinte elölről kezdheti az építkezést.

– A tető már kész volt az emeletráépítéssel együtt. A vihar azonban úgy megnyomta a tetőszerkezetet, hogy megroggyant a tűzfal, félő volt, hogy a szomszédokra dől. Ezért a katasztrófavédelem mindnyájunk érdekében úgy döntött, le kell szedni a cserepeket, vagyis meg kell szabadítani a súlytól a tetőt. Az összes cserepem az udvarban és a szomszéd földjén van darabokban, a tűzfal megtámasztva, be sem mehetek a házba... – mutatja elkeseredetten a fiatalember. Azok a szomszédok vigasztalják, akiknek ablakait, redőnyeit törték ripityára a tőle elszabaduló cserepek, sőt, közvetlen szomszédjánál még az is felmerült, máshol kell töltenie az éjszakát. Erre azonban nem került sor, a katasztrófavédelem elhárította a veszélyt. Kajdiék házának tetőszerkezetét viszont a födémig vissza kell bontani, szerencse a szerencsétlenségben, hogy van biztosításuk.


Kajdiék házának tetőszerkezetét a födémig vissza kell bontani, szerencse a szerencsétlenségben, hogy van biztosításuk. Tavasszal költöztek volna a felújított házba, szeptemberben születendő gyermekükk

 Kajdiék házának tetőszerkezetét a födémig vissza kell bontani, szerencse a szerencsétlenségben, hogy van biztosításuk. Tavasszal költöztek volna a felújított házba, szeptemberben születendő gyermekükkel együtt. Fotó: Nagy Márta

– Hála istennek, a templomunk tornyának felújítása épp befejeződött és a múlt héten elbontották az állványzatot. Ha azt borította volna a szél... – Horváth Attila polgármester bele sem mer gondolni a következményekbe. Kialvatlanul ment vasárnap reggel a búcsúi szentmisére, de valószínűleg hálát adott, hogy emberben nem tett kárt a szombati vihar.

Leszakadt vezetékek
3200
fogyasztó

maradt egy időre áram nélkül szombaton többek között Fertőszentmiklóson, Nagycenken, Pinnyén és Hegykőn. Fertődön még vasárnap délután sem volt áram több utcában.
– A legnagyobb ereje a viharnak a Vasút utcában és az üdülőtelepen volt. Úgy tudom, a homoki házak legalább hatvan százalékát érte valamilyen kár. Tíz perc alatt harminc milliméternyi eső esett iszonyú széllel, cseresznyényi jéggel. Olyan ereje volt a szélnek, hogy a vízből szinte ködöt kavart, látni sem lehetett. Az utcán álló autók szinte mindegyikét – többek között a kultúrházban tartott esküvő vendégeinek járműveit – érte valamennyi kár. A nagyfeszültségű kábelek betonoszlopai kettétörtek, több helyen szakadt le vezeték, szalmabálákat röptetett a szél – sorolja a polgármester a katasztrófafilmbe illő történéseket. Reggel háromkor kapott a falu újra áramot.

– Az viszont pozitívum volt ebben a szörnyű helyzetben, ahogy a helyi vállalkozók összefogtak és segítették egymást – mondja Horváth Attila. A héten még sok munkát ad az önkormányzatnak a vihar, igyekeznek majd koordinálni a helyiek és a hatóságok között. A rengeteg letört fát is egy helyre kell gyűjteni, és szükség lesz a hulladékkezelőre is az összetört cserepek elszállításához – gondol már a holnapra a polgármester.


Önkéntesek is segítettek

A károk felszámolásában a soproni, a kapuvári, a csornai és a pannonhalmi hivatásos tűzoltóknak nagy segítséget nyújtottak az önkéntes tűzoltó-egyesületek. Az eseteknél dolgoztak a hegykői, a nagylózsi, a petőházi, a fertőrákosi, a nagycenki, a peresztegi, a csornai, illetve a veszprémvarsányi önkéntesek is.

Pinnye központi részei a szélét kapták a szombat esti viharnak, a 85-ös főút másik oldalán levő Vasút utcát azonban letarolta az orkán. Farkas Tamás polgármester lapunknak elmondta, kéményeket döntött, cserepeket sodort le a nagy erejű szél, a legnagyobb bajt azonban az okozta, hogy hatalmas fák borultak a villanyvezetékekre, s az azokat tartó oszlopok közül több is teljesen kidőlt. (Olvasónktól éppen erről kaptunk fotót.) Éjjel fél egyig maradt áram nélkül a falu, a Vasút utcában még vasárnap is aggregátor adta az áramot. A konyhakertekben cseresznye nagyságú jég pusztított. Farkas Tamás a szántóföldeket ellenőrizve a nyomokból következtette ki, hogy érte el faluját a vihar: Pinnye és Pereszteg között jött a förgeteg, a röjtökmuzsaji és a fertőhomoki út között széles sávban pusztított, aztán mintha kettévált volna, úgy fordult a Fertő, illetve Fertőszentmiklós felé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!