Sopron és környéke

2015.07.17. 10:29

Erzsébet-kert - Több fa, cserje, madárodú lesz

A játszótér ugyan működik, de csak a kerítésen keresztül nézhetik ezen a nyáron a soproniak és az ide látogatók az ország egyik legrégibb közparkjának fáit és sétányait.

kisalfold.hu


Szeptember végére ígérik az Erzsébet-kert felújításának befejezését. A soproniak közül sokan morgolódnak, miért most kellett ebbe a munkába belefogni és miért nem látszik előrehaladás a kerítésen túlról.

Mi nekik is választ adtunk volna, amikor kérdéseinket megküldtük a városházára: hogy haladnak a munkálatok, mit csinálnak éppen most? Ha elkészül a kert, lehet-e majd fűre lépni, milyen lesz a világítás, őrzik-e majd a parkot? Mindezek egyelőre a meglepetés kategóriájába eshetnek, mert nem kaptunk gyakorlati kérdéseinkre választ.

A kerítés mögött a fák takarásában dolgoznak a kertépítők, ősszel meglátjuk, milyenné varázsolják az Erzsébet-kertet. Fotó: Magasi
A kerítés mögött a fák takarásában dolgoznak a kertépítők, ősszel meglátjuk, milyenné varázsolják az Erzsébet-kertet. Fotó: Magasi


Pedig nem lesz mindegy, hogy a gyerekek futkározhatnak-e, a biciklisek behajthatnak-e, az egyetemisták hogy közelíthetik meg az idegen nyelvi tanszéket.

Többször is körbejártuk az elmúlt hetekben a kerítéssel lezárt munkaterületet és beszélgettünk azokkal, akik nálunk is gyakrabban járnak arra. Amit senki sem ért, hogy miért csak két-három embert látni a parkban... Hogy lesz ebből szeptember végén átadás? Illetékesek ugyanakkor azt mondják, nincs miért aggódni, minden a tervek szerint halad.

Több mint kétszázmillió forintot nyert el a város a magyar kormány támogatásával a park felújítására. Ebből az összegből többek között megújul a kert sétaúthálózata és kerítése, megépül a zenepavilon, ivókutat alakítanak ki, emellett korhű padokat, székeket helyeznek el. Az egykori Sörház terasza, valamint az épület körvonala is megjelenik majd nyírt sövény, illetve fakorlát segítségével.

A játszótér mellett lévő, 1846–1847 között épült, „kaszkád"-nak nevezett, szárazon rakott támfalat is helyreállítják. Megújul a park növényvilága is: a veszélyessé vált és elöregedett fákat és növényeket cserélik, újabb növényfajokat is ültetnek, faápolási munkálatokat végeznek és a fenntartást segítő öntözőrendszert is kiépítik.

Minden fafajta legnagyobb egyede névtáblát is kap. A kivitelezési munkákra kiírt pályázatot egy isaszegi cég nyerte nettó 105,1 millió forint vállalkozói díjért. A fennmaradó összegből a kiegészítő feladatokat finanszírozzák.

Kertépítés számokban

Hatvan beteg/balesetveszélyes/építési területen álló fa kivágása, 68 lombos fa, 770 örökzöld, 9602 cserje, 32.704 évelő ültetése, 9 dézsás növény kihelyezése, 430 növényápolás, beavatkozás, 19.500 m2 gyep létesítése, 7098 m2 szórt burkolatú sétaút felújítása, 460 méter kerítés felújítása, 530 m3 hulladék elszállítása, 144 darab parkbútor beszerzése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!