Sopron és környéke

2015.07.06. 11:30

A hét elejétől sátorban lakik 160 menekült Kismartonban

Az egyik kismartoni sporttelepen felállított sátrakban helyeznek el az osztrák hatóságok 160 menekültnek. Az első beköltözés vasárnap volt.

kisalfold.hu

Az ausztriai Kismartonban (Eisenstadt) vasárnap megérkezett az a 80 menedékkérő, akiket egy sporttelepen felállított sátrakban helyeztek el. Az Országos Rendőr Igazgatóság tájékoztatása szerint ők mindannyian férfiak - adta hírül a burgenland.orf.at.

Felidézték: az összes, 160 menekültet 20 sátrorban fogadják majd. A tábor megnyitása ismét politikai vitát váltott ki, a szociáldemokraták, a néppártiak, valamint a szélsőjobboldal részéről egyaránt.

Építik a sátrat a menekültek számára. Fotó: burgenland.orf.at

Építik a sátrat a menekültek számára. Fotó: burgenland.orf.at

A kismartoni polgármester Thomas Steiner (ÖVP) ugyanakkor azt mondta egy sajtótájékoztatón, számára nem volt kérdéses a sátortábor felállítása. Majd hozzátette: felismerte, ez csak egy rövid távú megoldás. A menekült kérdését országos szinten kell megoldani.

Heinz Fischer, szövetségi elnöknek is az a véleménye, hogy a sátras megoldás csak ideiglenes lehet. Az ügyben, a probléma magoldása érdekében tárgyalásra hívta a szövetségi kormány, az érintett önkormányzatok képviselőit.

A sátrak felállításáról még idén februárban határoztak. Ennek oka az volt, hogy az akkori szálláshelyen, egy tornateremben 39 embert helyzetek el.

Azt tapasztalták, hogy ez kicsi lesz, mert folyamatosan növekszik a menedékkérők száma.

Manfred Kölly, sopronkersztúri (Deutschreuz) polgármester azt mondta, számára a sátortáborok kialakítása, valamint ilyen elhelyezés embertelen.

Még június közepén döntöttek arról az osztrák Parlamentben, hogy Ausztriában az adott járásokban, városokban a lakosságszám arányában kell menekültet elhelyezni. Burgenlandban ez a szám 1300.

Akkor mintegy 39 ezer menekültet tartottak nyilván az országban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!