Sopron és környéke

2015.06.17. 19:06

Két vágányon, százhatvannal száguldanának a vonatok Győr és Sopron között

A vasúttársaság tervei szerint a Győr-Sopron-országhatár vasútvonal bizonyos szakaszain épülne meg a második vágány, illetve 160 km/órára emelkedhet a pályasebesség.

kisalfold.hu


A kétvágányúsítási projekt jelenleg előkészítési fázisban van: ez azt jelenti, hogy az előzetes nyomvonaltervek, valamint az új vasúti pályához kapcsolódó egyéb szükséges átalakításokról készültek el az engedélyezési tervek. Ezeket a vasúttársaság által megbízott, tervezőmérnöki irodákból álló konzorcium állította össze.

A fejlesztésre azért van szükség, mert jelenleg a hazai egyvágányú vasútvonalak közül a Győr-Sopron szakaszon zajlik a legnagyobb vasúti forgalom. A kétvágányúsítás a jelenlegi tervek szerint Győrtől Kapuvárig, illetve Fertőboztól az országhatárig terjedő szakaszokat érinti.

A pályasebességet 160 km/órára emelnék, ami jelentősen csökkentené a Sopron és Győr között közlekedő regionális vonatok, valamint a Budapest felé közlekedő gyors és intercity vonatok menetidejét.

A tervek készítése során a vasútbiztonsági és környezetvédelmi szempontokra is kiemelt hangsúlyt fektettek: a pályasebesség növekedése miatt az összes érintett vasúti átjárót csapórudas félsorompóval szerelhetik fel, a lakott területek mellett pedig több szakaszon zajvédő falak készülhetnek.

Jelentősen csökkenhet majd a menetidő

Jelentősen csökkenhet majd a menetidő

A vonal fejlesztésének előkészítő munkáit a GYSEV Zrt. az Európai Unió Kohéziós Alapjának támogatásával végzi. A vasúttársaság elkötelezett abban, hogy a beruházással a lehető legkisebb kényelmetlenséget okozza a térségben élőknek.

Ezért szervezett a GYSEV három helyszínen is lakossági fórumot, amelyeken a szakemberek részletes tájékoztatást adtak a projektről és a fejlesztés jelenlegi státuszáról, valamint válaszoltak a résztvevők által feltett kérdésekre.

Így, amennyiben a kétvágányúsítási projekt forrásokat nyer és megvalósítási szakaszba lép, a kiviteli tervek elkészítésénél a szakemberek figyelembe tudják venni a térségben élők igényeit.

Kapuváron, Csornán és Sopronban is lakossági fórumot tartott a GYSEV Zrt. a kétvágányúsítási projektről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!