Sopron és környéke

2015.05.26. 12:25

Online interjú Török Zoltánnal - A tizedik soproni női aranyra várva

A kisalfold.hu vendége volt Török Zoltán, a Magyar Bajnok és Kupagyőztes soproni női kosárlabdacsapat ügyvezetője.

kisalfold.hu

  
Az online interjú véget ért.

- Tisztelt Török úr! Mikorra várhatjuk a jubileumi, tizedi bajnoki címet?

- Még mindig a kilencediket ünnepeljük :-).

Viccet félretéve szeretném, ha Sterbenz László irányításával, az ő jelenlegi szerződéses ciklusa alatt bekövetkezhetne ez a nagyszerű esemény.

Török Zoltántól kérdezném, hogy vannak-e tervek a nézőszám növelésére és ha igen, mik azok? Meccsek reklámozása, csapat népszerűsítése?

- Tény, hogy a csapat nézettsége az elmúlt néhány évben visszaesett. Ennek okai sokkal összetettebbek annál, minthogy reklámozással azt meg lehetne oldani. Elég, ha körülnézünk más városokban és nemcsak a női kosárlabdázásban.

22 év telt el az első bajnoki címünk óta és több mint 17 év a Ronchetti-kupa megnyerése óta. Kimondhatjuk, túl vagyunk a hőskoron, azaz az emberek szívesen emlegetik a megszépítő múltat.

Török Zoltán
Török Zoltán


Közben a világ folyamatosan változik körülöttünk és mi nem mindig tudunk megfelelő válaszokat adni az új kihívásokra. Hiába a kilenc bajnoki cím, hiába a hat kupagyőzelem.

A közönség nagyobb tömegeinek aktivizálásához ennél is több kell. De azért, ha visszatekintek az idei bajnoki döntőre, vagy a szezont lezáró közönségtalálkozóra, akkor jól látható, hogy nem reménytelen a helyzet.


- Mi alapján választották ki az új igazolásokat? Abby Bishop igazán nagy fogásnak számít. Várhatók még új játékosok?

- Szerény véleményem szerint az igazi nagy fogás Dubei Debóra. A csapat kerete a következő szezonra kész, de ez nem jelenti azt, hogy menet közben ne kényszerülnénk rá különböző okok miatt változtatásra.

Azt azonban fontosnak tartom elmondani, hogy ha változtatunk is, azt a jelenlegi elképzelt stratégia mentén tartom elfogadhatónak. Sterbenz Lacival alaposan végiggondoltuk ennek a keretnek az összetételét, valamennyi játékosnak megvan a szerepe.

Remélem, hogy a koncepció véghezviteléhez lesz elég erőnk és kitartásunk.

Hogy Abby Bishop minket választott nagy öröm volt valamennyiünk számára.

- Idestova több, mint két évtizede meghatározó szereplője a soproni sportéletnek. Mi ad még erőt? Van kihívás, amely még mindig új feladatot jelent?

- Vannak még terveim :-).


- Az építkezés közben történt egy sajnálatos tragédia. A vizsgálatokról lehet-e bővebbet tudni?

- A mai nap különösen szomorú ebből a szempontból, hiszen ma helyezik végső nyughelyére a tragédiában elhunyt soproni mesterembert. A vizsgálatokról azért nem tudok bővebb felvilágosítással szolgálni, mert abban a területen lévő generálkivitelező érintett.

- Hamarosan kezdődik az EB. A csoportmeccsekre készen lesz minden? S a jövőben mire használják majd a kibővített Arénát?

- Sportnyelven szólva, nagy küzdelemben vagyunk. Egy világverseny fogadására vállalkoztunk, az ehhez szükséges valamennyi feltételrendszer biztosítását vállaltuk.

Bízom benne, hogy a hozzánk érkező delegációk a nemzetközi szövetség vezérkara és az a több szár szurkoló, aki Svédországon át Litvániáig, ellepi a várost, nem fog csalódni majd.

A létesítmény funkciókkal való megtöltése, szinte korlátlan lehetőségeket biztosít a számunkra, hiszen három önálló kosárlabda terem, egy nagy rendezvényterem, 11 öltöző, rehabilitációs központ és vendégszobák is épülnek.

Az iskolai testnevelés fogadásától az akadémiai képzés bővítésén át a város nagy rendezvényeinek fogadásáig szinte mindenre alkalmasak leszünk. Igaz, ezen funkciók használatáig még nagyon sokat kell tennünk. Az építkezés harmadik üteme ugyanis az Európa Bajnokság után folytatódhat.

- A sportmeccsek mellett idén is lesz musical előadás? A stadionban is esetleg?

- Október közepén tíz éve lesz, hogy rendszeresen zenés-színházi előadások otthonává váltunk. Ebből az apropóból egy monumentális gálaelőadást tervezünk. A téli időszakra pedig nagy sikerű musicalek bemutatásával készülünk.

A stadion, vagyis a szabadtéri előadások sorozata megszakadt, amely számomra rendkívül nagy szívfájdalom.

Óriási energiákat tettünk a Miss Saigon és az Elfújta a szél előadások soproni szabadtéri bemutatójára a Budapesti Operettszínházzal, valamint a Szegedi Szabadtéri Játékokkal kialakított együttműködésünk példaértékű volt. Nagyon sajnálom, hogy ezt a munkát nem folytathatjuk. 

 Sterbenz László mester két évre aláírt. Az első, "nagycsapatnál" is bemutatkozhatnak soproni, helyi tehetséges fiatalok?

- Bemutatkozással eddig sem volt probléma, hiszen saját nevelésű fiatal játékosaink folyamatosan ott vannak a csapat keretében. Tartós játéklehetőséget azonban csak annak tudunk biztosítani, aki ezt ki tudja harcolni magának.

Nem arról van szó, hogy a mi fiatal játékosaink ne akarnák és ne lennénk elég elhivatottak sokkal inkább arról, hogy a léc, amelyet eléjük állítunk, rendkívül magasan van.

Tudomásul kell venni azt, hogy egy hatvan ezres kisváros képtelen évről évre Honti Kata szintű tehetségeket felmutatni. Bízom abban, hogy Wéninger Virág személyében lesz újra olyan játékosunk, aki át tudja ugrani ezt a nagyon magasra tett lécet.

- Honti Kata mint korábban elmondta, nem biztos, hogy marad Olaszországban. Elképzelhető, hogy visszatér Sopronba?

- Sokszor elmondtam, most is csak ismételni tudom önmagam: Honti Kata előtt mindig nyitva áll a klub ajtaja. Ő az egyesületünk egyik ikonja, de a visszatérésére még bizonyosan várnunk kell.


- Tisztelt Török úr! Gratulálok a kupa és a bajnoki címhez! A nemzetközi kupában milyen eredménnyel lenne elégedett? Cél?

- Köszönjük szépen! A nemzetközi szereplésünk tekintetében azt kell eldöntenünk, hogy mely sorozatnak vágjunk neki. Mindkét kupa mellett és ellen szólnak érvek. Nagyon nehéz döntés lesz. A célokat csak ezt követően fogjuk meghatározni.


Megérkezett Török Zoltán a kisalfold.hu soproni szerkesztőségébe. Elkezdődött az online interjú.

Előzmény:

Az Uniqa Euroleasing Sopron női kosárlabdacsapata miután megnyerte a Magyar Kupát, a bajnokságban is megszerezték az aranyérmet.

Az elmúlt időszak nehézségeiről, szépségeiről, valamint a jöcő céljairól is beszél majd a kisalfold.hu szerdán délelőtt 10 órakor kezdődő online interjújában Török Zoltán.

Ön mire kíváncsi? Kérdezzen már most! E-mail cím: [email protected].

A kérdéseinket a Facebook oldalunkon is várjuk!     


A csapat háza táján az ünneplés után nem sok idő maradt a pihenésre. A csapatkapitány Zsovár Orsolya, Fegyverneky Zsófia például már a magyar válogatottal készül az EB-re. Török Zoltán ügyvezető pedig felügyeli az aréna átalakításai munkálatait.

Török Zoltán

Török Zoltán

Itt tartják meg ugyanis a kontinensviadal csoport mérkőzéseit.

     

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!