Sopron és környéke

2015.05.26. 12:53

Halálszakasz a 85-ösön: még mindig felújításra vár

A 85-ös főút Fertőszentmiklós és Pereszteg közötti szakaszát halálútként emlegetik, legutóbb péntek este követelt két áldozatot.

kisalfold.hu


A Kisalföld többször foglalkozott már azzal, hogy a gyakori tragédiák miatt sürgető a felújítása. 2006 szeptemberében arról írtunk, hogy ugyan új kopóréteget kapott az út, de az alkalmazott technológia nem vált be, újra aszfaltozni kellett.

Egy év alatt másodszor. Sokak szerint a szakasz esős időben életveszélyes, a vizes felületen szinte lehetetlen kormányozni az autót, az úttest olajosan csillog. Véleményük szerint ez is közrejátszik abban, hogy sok a baleset.

A Magyar Közút az útburkolati problémák miatt 70-es sebességkorlátozó táblákat helyezett ki a szakaszon, ami csapadékos időre érvényes – írtuk 2011 májusában. Ugyanis a Sopron–Kapuvár útkorrekció elkészülte után repedések jelentek meg a burkolaton.

2012. július 25-én is vizes úton történt halálos kimenetelű karambol Peresztegnél. Fotó: Kisalföld-archív

2012. július 25-én is vizes úton történt halálos kimenetelű karambol Peresztegnél. Fotó: Kisalföld-archív

Ezt annak idején bevonattal orvosolták, ám a technológia az ilyen nagy forgalmú utakra nem volt megfelelő, az anyag lepergett. Ennek következtében esős, csapadékos időben még csúszósabbá vált az úttest. A szakemberek szerint felújításra lenne szükség. Mindez több tízmillió forintba kerül, ám forráshiány miatt nem tudható, mikor kezdhetik el a munkálatokat – tudósítottunk négy éve.

2012-ben egy újabb súlyos karambol kapcsán került a Kisalföld címlapjára az útszakasz. Az akkor közölt statisztikából kiderült: Fertőszentmiklós és Pereszteg térsége között, az alig tizennégy kilométeren tíz év alatt 146-an szenvedtek balesetet: 15-en meghaltak, 40-en pedig súlyosan megsérültek. A Magyar Közút illetékese akkor úgy nyilatkozott, cégük azon dolgozik, hogy a szakasz mihamarabb megújuljon. Sajnos mindez várat magára, s azóta is rendre történnek tragédiákkal járó balesetek.

A pénteki halálos baleset az egyik legnagyobb közösségi oldalon is felkorbácsolta az indulatokat. Egy külön csoport is megalakult „Összefogás a 85-ös út peresztegi szakaszának kivizsgálásáért". Lapzártánkig 1952 követője volt az oldalnak.

A kommenteket olvasva többször is előbukkan a „tükörjég" szó, sokan ahhoz hasonlítják az esővel áztatott úttest állapotát. Állításuk szerint ilyenkor az út zöldes színűvé változik.

Nemes Péter kommentelő is gyakran utazik a 85-ösön. Hozzászólásában kiemelte: ha esős időben 70-nel hajt, akkor is csúszkál a kocsi.

– Ilyenkor iszonyatosan csúszik az út. Kifogástalan állapotú járművel és a sebességkorlátozást betartva is veszélyes. Édesanyám már megpördült azon a szakaszon és én is megcsúsztam. Száraz időben tökéletesen járható a hosszú egyenes szakasz. Nem értem, miért nem lehet kijavítani a burkolatot, ha ennyire veszélyes.

Hogy a közösségi oldalon létrehozott csoportnak lesz-e hatása, nem tudni. Talán a nyilvánosság felnyitja a szakemberek szemét és végre kijavítják a rossz aszfaltozást. A balesetben meghalt srácot nagyon jól ismertem, barátok voltunk. Nagyon fiatalon ért véget az élete…

A Kisalföld megkereste a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-t, azonban a kommunikációs osztály munkatársa az ünnepre való tekintettel türelmet kért. A témára visszatérünk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!