Sopron és környéke

2015.05.13. 12:59

Friedrich András - Már hatvan éve fújja

Hatvan éve fújja megállíthatatlanul a hangszerét és hirdeti a muzsika szeretetét Friedrich András.

Nagy Márta


Bár közgazdaságtanból doktorált és vezetőként dolgozott, minden szabadidejét a zenének szentelte. Fiai is muzsikusok, s hogy a család vasárnap is együtt legyen, még a feleségéből is harsonás vált. Friedrich Andrással régi albumot lapozgatunk. Az első oldalak egyikén csibész szemű kamasz fújja a kürtöt tányérsapkában, teljes átéléssel...

– Éppen hatvan éve volt, május elsején. Tizennégy éves voltam és akkor vonultam először a Soproni Központi Textiles Zenekarral. A Pamuttól mentünk végig zenélve a Várkerületen át a mai Hotel Lövérig, ami akkor még csak turistaszálló volt. Iszonyatosan elfáradtam, de óriási élmény volt. Emlékszem az első térzenére is, a mai Deák, akkor Sztálin téren.

A hatvan évvel ezelőtti május elsején vonult fel először zenekarral Friedrich András. Akkor tizennégy éves volt.
A hatvan évvel ezelőtti május elsején vonult fel először zenekarral Friedrich András. Akkor tizennégy éves volt.


Ezek a zenekari élmények egy életre meghatározóak lettek – nézi a hatvanéves fotókat Friedrich András. Minden oldalnál újabb és újabb emlékek bukkannak elő.

– Akkoriban Sopron szinte körbe volt zárva. 1956-ban utaztunk először a zenekarral, nem is messze, csak Kőszegre, mégis hatalmas dolog volt nekünk. Már ’55 őszétől játszottam a szimfonikusokkal is, s úgy megfertőződtem a muzsikával, hogy 2000-ig aktívan kürtöltem, de évtizedek óta zenekart is vezetek.

Fohner János volt az elődöm a Fenyő téri úttörőzenekar élén, s neki május elsején a városi együttessel kellett vonulnia. Megkért, hogy ideiglenesen vegyem át a zenekart. Ennek negyven éve... – nevet a karnagy, aki generációk sorát nevelte a zene szeretetére és tudására a ma Juventus Koncert Fúvószenekarként ismert és sikeres együttesben. Már Artúr, az unoka is tag, és folyamatos az utánpótlás, hiszen a karvezetőnek hat unokája van...

– Hogy mit adott a zene? Számomra nagy és fontos dolgokat. Rengeteg élményt, sok-sok barátságot, utazásokat, versenyeredményeket. Nem is adnám ezeket az éveket semmiért...

Zenés család

Az album fotóit nagyrészt a Sopronban legendás moziigazgató, Friedrich Károly készítette, a muzikalitás főként az édesanyától származott, aki kiválóan zongorázott. A fiatalabb fiú, Károly harsonázott.

A rádión is mindig zenéket kerestek, és a nagyobb testvér jogán András beszélte rá öccsét, hallgasson és játsszon több dzsesszt. Friedrich Károly ma a Zeneakadémia jazz tanszékének docense. 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!