Sopron és környéke

2015.04.22. 10:27

Tiltakoztak a soproni egyetemisták

Az iparitermék- és formatervező mérnöki szak tervezett megszüntetése miatt villámcsődületet tartottak. Az oktatási államtitkár bejelentette: mégis megmarad a szak.

Gosztonyi Miklós

  

– A Széchenyi téri villámcsődületet azért szerveztem, mert a felröppent hír szerint megszüntetnék a hazai iparitermék- és formatervező mérnöki alapszakot. Ez öt egyetemet érintene, köztük a sopronit is. A megszüntetés gondolata az új felsőoktatási szakjegyzék tervezetéből is kiderül. Az államtitkár szerint cégeket kérdeztek meg, milyen mérnökökre van szükségük.

Nem az iparitermék- és formatervező mérnökök lettek az elsők a rangsorban. Viszont ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy ne lenne fontos a munkájuk – fogalmazott dr. Dénes Levente, az NYME Simonyi Károly Kar kutatási és nemzetközi dékánhelyettese, az iparitermék- és formatervező mérnöki szak felelőse.

– Sopronban 2006 óta folytatunk ilyen jellegű komplex mérnöki képzést, amelynél az ötlettől egészen a működőképes termék létrehozásáig ível a tervezési feladat.Megjegyzem, a kreatív ipar hazánkban a GDP három és fél százalékát teszi ki, s növekvő tendenciát mutat. Az általunk képviselt mérnöki szak pedig a kreativitáson alapul.

Ezért is tartjuk elképzelhetetlennek a megszüntetést. A figyelemfelkeltő akcióval jelképesen csatlakoztunk a BME-n rendezett hallgatói fórumhoz. Ezzel fejeztük ki az érintett diákokkal való szolidaritásunkat, az iparitermék- és formatervező mérnöki szak iránti elkötelezettségünket.

A soproni megmozduláson több mint százan – egyetemisták, tanárok – vettek részt. Köztük volt Újszászi Richárd másodéves iparitermék- és formatervező mérnök szakos diák.

– Baj lenne, ha a formatervezés egyetemi mérnöki képzéséhez hozzányúlnának: leendő munkánk ugyanis a minőségi gyártmányok megteremtésére, azaz piacképességük növelésére fókuszál. A közösségi oldalon aláírásgyűjtés kezdődött a budapestiek részéről „Mentsük meg a terméktervező-képzést!" elnevezéssel. Én is aláírtam, mint már több mint kétezren.

– Bízunk benne, hogy az egyeztetések végül is megmentik ezt az alapszakot, hiszen a szóban forgó mérnöki képzés hiánypótló. A világ az innováció és a kreativitás irányába halad, hiba lenne tehát megszüntetni egy olyan egyetemi képzést, amely ebben erős – nyilatkozta dr. Alpár Tibor, az NYME Simonyi Károly Kar dékánja.

Oktatási államtitkár: marad a formatervezés

Kedden délután érkezett a hír, miszerint Palkovics László államtitkár a felsőoktatásról tartott tegnapi kerekasztalvita utáni sajtótájékoztatón bejelentette, a kormány szinte mindenben visszalép a korábbi felsőoktatási reformtervezetéhez képest. Így az iparitermék- és formatervezői mérnöki szak sem szűnik meg. 

Ez volt az akció célja

– A figyelemfelkeltő akcióval jelképesen csatlakoztunk a BME-n rendezett hallgatói fórumhoz – mondta dr. Dénes Levente, az NYME Simonyi Károly Kar kutatási és nemzetközi dékánhelyettese, az iparitermék- és formatervező mérnöki szak felelőse.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!