Sopron és környéke

2015.03.31. 13:58

Tűzoltólaktanya helyett enyészet - Bontásra vár a félrom épület Sopronban - fotó, videó

Két pályázat is érkezett a soproni Győri út melletti, egykoron tűzoltólaktanyának szánt épület megvásárlására. A közgyűlés keveselte a 40 milliós vételárat.

P. Horváth László

  
Kilenc év után is témát ad a soproni várospolitikának a Győri út melletti telek sorsa, a félig kész irodaépület, C+C raktár, illetve a mögötte elhelyezkedő út.

Az előzményekhez tartozik, hogy 2006-ban 272 millió forintért hitelből vette meg a szocialista városvezetés. A terv az volt, hogy tűzoltólaktanyát alakítanak itt ki.

Abban az évben azonban a városnak új vezetése lett, s [namelink name="Fodor Tamás "](Fidesz-KDNP) polgármester bejelentette: pereket indít. Ezen adás-vételi megállapodás is bekerült a szórásba. A több éven át tartó eljárás vége az lett, hogy bíróság kimondta: a szerződés nem semmis, az ingatlan a város tulajdonában marad, vételárat ki kell fizetni.

Azaz érvényben hagyták az eredeti állapotot.

Az elmúlt héten [namelink name="Mágel Ágost"], a városfejlesztési bizottság elnöke tartott sajtótájékoztatót a témában.

"Az akkori ingatlanügylettel valakik jól jártak, de az önkormányzat biztosan nem. Ez is bizonyítéka annak, hogy a szocialisták elherdálták a város pénzét" - emelte ki Mágel Ágost.

A Győri úti ingatlan. Fotó: LeczovicsEgy nappal korábban, március 26-án a képviselő-testület elutasította az ingatlan eladására beérkezett két pályázatot. A fő indok az volt, hogy a 40, illetve a 43 millió forintos ajánlat jelentősen kevesebb az eredetileg tervezett 126 millió forintos irányártól.

A városvezetés minden bizonnyal később ismét kiírja a pályázatot.

Ám a kérdés továbbra is az, valóban aránytalanul alacsony a 40 milliós ár? Megnéztük, mit tartalmaz a két pályázó - nyilvános - ajánlata.

Az egyik pályázó, Magyar Szilárd, aki horgászboltot tervezett itt kialakítani a pályázatához csatolt részben kifejtette: az 1993-ban elkezdődött kereskedőház megépítése félbeszakadt. A csapadékvíz a ház alagsorában gyűlik össze, az az elmúlt 10-15 évben minden évben megfagyott.

A téglák teherbíró képessége nagymértékben csökkent a födémgerendák közti bélések több helyütt leszakadtak, a tető sérült. Az életveszélyes állapota miatt az épületet el kellene bontani.A másik épületet, a raktárhelyiséget az 1980-as években építették. A tervezett állékonysága 50 év, így későbbi elbontása elkerülhetetlen.

Így, az összesen három telekből álló ingatlanra 43 millió forintos ajánlatot tett.

Az újjáépítés után itt kapott volna helyet a 364 felnőtt, illetve 134 gyermek tagot számláló sporthorgász egyesület. Az előadások mellett egy a vizes élőhelyeket is bemutató kiállítást is terveztek ide.

A másik pályázó, a Tatime Ingatlanhaszonsító Kft. 40 millió forintot adott volna.

Mint azt Szabóné dr. Makk Kornéliától megtudtuk, a szomszédos telken található kereskedőház, illetve raktár is a vállalkotásuk tulajdonában van.

- A további fejlesztéseinkhez, a raktárkapacitás bővítéshez lett volna szükség az ingatlanokra. Emellett távlati tervként felmerült a szociális, vagy hasonló funkcióra alkalmas épület kialakítása - mondta az ügyvezető igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!