Sopron és környéke

2015.03.31. 13:32

Soproni nyugdíjasegyetem - Tíz deka sajt a csontjainkért

Magyaróvár az I. világháború befejezéséig a mezőgazdasági kutatás-fejlesztés vitathatatlan központja volt.

kisalfold.hu

  
Dr. Unger András, a Nyugat-magyarországi Egyetem mosonmagyaróvári címzetes egyetemi docense nagy sikerű értekezésében hangsúlyozta: Európában elsőként Magyaróváron alapítottak felsőfokú mezőgazdasági magántanintézetet.

Az Óvári az első, klasszikus magyar sajt – hallhatták a nyugdíjas-egyetemisták. Fotók: Nyikos Péter
Az Óvári az első, klasszikus magyar sajt – hallhatták a nyugdíjas-egyetemisták. Fotók: Nyikos Péter


Ennek 1818-ban kezdődő históriája részletezését követően dr. Unger András kifejtette, a kiegyezés után az intézményben megteremtődtek azok a feltételek, amelyek a kísérleti állomások és intézetek sorának megalapítását eredményezték.

„Magyaróvár egészen az I. világháború befejezéséig a magyar mezőgazdasági kutatás-fejlesztés vitathatatlan központja volt.

Az akadémia köré szerveződött tudományos intézmények sorában ott van az 1903-ban, Ujhelyi Imre által alapított Magyar Királyi Tejkísérleti Állomás, mai nevén Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet, amely a mai napig igen jelentős szakmai szerepet tölt be hazánkban.

Nevükhöz fűződik – többek között – az Óvári sajt (1903), az Ilmici sajt (1914), a Lajta sajt (1960), a krémfehér sajt (1979) kidolgozása. E sajtféleségek – azon túl, hogy hazánkban kedveltek – a tejipar exportjában is meghatározó jelentőséggel bírnak.

Dr. Unger András tegnapi soproni nyugdíjas-egyetemi előadásán.
Dr. Unger András tegnapi soproni nyugdíjas-egyetemi előadásán.


A sajt igen egészséges, napi tíz deka kemény sajt fogyasztása fedezi a napi kalciumszükségletünket. Ráadásul úgy, hogy ez a kalcium szinte teljes egészében beépül a szervezetünkbe – hangsúlyozta az előadó. 

(Az előadásról részletesebben a Kisalföld április 8-i számának Ezüstkor oldalán olvashatnak.)

Az előadás előtt prof. dr. Faragó Sándor, az NYME rektora köszöntötte a legszorgalmasabb hallgatókat és átadták a korábbi kvízkérdések helyes válaszainak beküldői között kisorsolt Kisalföld-könyveket. Ezúttal Bókon Imréné és Varga Pál soproni nyugdíjas-egyetemistáknak kedvezett a szerencse.A Közel-Keleten készítették először

A legtöbb szakember úgy tartja, hogy sajtot a Közel-Keleten készítettek legelőször. A legkorábbi típus egy olyan fajta aludttej volt, amelyet háziasított állatoktól nyertek.

Előzmények:

– 1818-ban Albert Kázmér szász-tescheni herceg Magyaróváron megalapította Európa első felsőfokú mezőgazdasági magántanintézetét – mondta elöljáróban témájáról dr. Unger András, a Nyugat-magyarországi Egyetem docense.

– Az e köré szerveződött tudományos intézmények sorában ott volt az 1903-ban Ujhelyi Imre által létrehozott Magyar Királyi Tejkísérleti Állomás, mai nevén Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet, ahol több magyar sajtféleséget készítettek. A helyi önkormányzat ezeket mint nemzeti értékeket tavaly felvette a település értéktárába. A téma aktualitását ma az eredetvédelem megszerzése, a nevek tulajdonjogának tisztázása és további hathatós védelme jelenti.

Dr. Unger András agrármérnök több mint négy évtizedig dolgozott a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézetben, amelynek 14 éven át ügyvezető igazgatója volt. Egyetemi oktatói munkáján túl 35 évig a Nemzetközi Tejgazdasági Szövetség több munkabizottságában is tevékenykedett.

Az alpesi országok szakmai szervezetének magyarországi titkára volt. Vezette a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság tej- és tejterméktestületét. Öt szakmai könyv társszerzője, szabadalmak résztulajdonosa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!