Sopron és környéke

2015.03.30. 16:39

Istvánffy-család - Szigetváron koszorúztak a fertőszentmiklósi leszármazottak - fotó

Istvánffy Miklós írta meg a 34 kötetes magyarok történetét. A fertőszentmiklósi leszármazottak is ott voltak a halálának 400-ik évfordulójára szervezett megemlékezésen.

P. Horváth László

  

A szigetvári látogatás képei:Előzmény:

Nagy eseményre készül a fertőszentmiklósi Istvánffy-család.Meghívást kaptak a Szigetváron, szerdán tartandó rendezvényre. Ekkor emlékeznek meg Istvánffy Miklós, a 34 kötetes magyarok történetének írója halálának négyszázadik évfordulójáról. A Baranyai megyei kisvárosban a jeles történelmi személyiség nevét viseli egy általános iskola és egy utca is.

A humanista költő, politikus, alnádor leszármazottai Fertőszentmiklóson élnek.

- Édesapám az első világháborúban volt orvos, aki IV. Károly királynak tett esküt, követve a végsőkig. Őt végül Fertőszentmiklósra helyezték át, s azóta is itt élünk - mondja a 87 éves [namelink name="Istvánffy Miklós"], Fertőszentmiklós díszpolgára. - Jómagam is ezt a hivatást választottam, negyvennégy éven át voltam az ő utóda. A feladatokat a vőmnek adtam át.

 Dr. Istvánffy Miklós édesapja hivatását folytatva, orvosként szolgált Fertőszentmiklóson. Fotó: Nyikos PéterA történetíró Istvánffy Miklós utódai is igyekeztek követni a jeles ősük példáját. Istvánffy Benedek zeneszerző, a Győri Székesegyház karnagya volt, dr. Istvánffy Miklós pedig a Kúria - a mai Legfelsőbb Bíróság - tanácselnökeként szolgált. Fertőszentmiklóson azonban sohasem hivalkodtak, vagy dicsekedtek a neves ősükkel, származásukkal.

Alázattal és hittel éltek, s nem véletlenül nevezték a szegények orvosának a kisvárosba 1923-ban letelepedett dr. Istvánffy Lajost.

A leszármazottak mind a mai napig féltve őrzik a családdal kapcsolatos emlékeket, ereklyéket. A címert pedig az elmúlt években készítettek el ismét. A családfát is kutatják. Sajnos, az évszázadok folyamán számos okirat feljegyzés megsemmisült, de így is sikerült visszamenni egészen az 17-ik század közepéig.

Ki volt Istvánffy Miklós?

Báró Istvánfy Miklós Kisasszonyfán született, 1538. december 8-án, 1615. április elsején hunyt el a horvátországi Vinicában. Foglakozását tekintve politikus, költő, humanista történetíró, alnádor. Műveltségét, rendkívüli nyelvtudását, írói tehetségét ellenfelei is csodálták.

Jól verselt latinul. A Habsburgok feltétlen híve, a reformáció ádáz ellensége volt. Fő művében a nagy kortörténetében is, amely az 1490-1606 közötti időszakot tárgyalja (1547-től részletesen), ezt a szemléletet követi. Ennek megírásához kisebb történeti munkák, valamint egy történeti forrásgyűjtemény után az 1590-es években fogott hozzá.

Ebben a művében Bonfinit folytatva az 1490-1613 közötti eseményeket dolgozta fel. Az 1606-1613 közötti időszakot tárgyaló 35-38. könyvnek csak a vázlata készült el, ez mindmáig kiadatlan - olvasható a wikipédián a róla készült szócikkben.              

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!