Sopron és környéke

2015.03.27. 12:30

Így spórol Fertőd és Zsira - Visszavennék-átadnák az iskolát a KLIK-től

Éves szinten tizenegymillió forintot takaríthat meg Fertőd, amennyiben a kisváros működteti a két alapfokú oktatási intézményt. Zsirán átadnák a fenntartást.

P. Horváth László

  
Döntött a fertődi képviselő-testület: idén szeptember elsejétől a kisváros működtetné a Babos József Térségi Általános Iskolát, illetve Joseph Haydn Zeneiskolát.

- Most, havonta 3,75 millió forint általányt fizetünk a Klebersberg Intézményfenntartó Központnak (KLIK) - kezdte[namelink name=" Bognár Zoltán"], a kisváros polgármestere.

- Ezen összeget akkor is át kell utalnunk, amikor - nyáron - nincs tanítás. A pénzügyi osztályon kiszámították, abban az esetben, ha a kisváros működtetné az intézményeket, akkor éves szinten tizenegymillió forint megtakarítást érhetünk el.

A polgármester hozzátette, a megtakarítás egy részéből alapot hoznak létre. S ezt az iskolák felújítására, fejlesztésére fordíthatják.

Két település, két döntés. Fotó: delmagyar.hu - archívum

Két település, két döntés. Fotó: delmagyar.hu - archívum

- A pedagógusok bére továbbra is a KLIK-től érkezik, az oktatás színvonalában semmiféle változás nem lesz a következő tanév kezdetétől - húzta alá Bognár Zoltán.

Zsirán, a fertődivel ellentétes döntést hozott a képviselő-testület. Itt visszaadnák az iskola működtetését a KLIK-nek. Annak idején a kistelepülésen éppen azért határoztak amellett, hogy ők fizessék a rezsit, a technikai dolgozók bérét, s az egyéb hasonló költségeket, hogy mindenképpen a településen maradjon az intézmény.

A felső tagozatot 1992-ben építették meg.

Az iskola ellátási területe kiterjed Répcevisre, Szakonyra, Gyalókára, ugyanakkor járnak ide gyerekek Vas megyéből is.

- A költségvetés helyzete lépéskényszerbe hozta az önkormányzatot - mondja [namelink name="Czipetics Györgyné"], körjegyző. - A testület arról biztosította a szülőket, hogy az iskola mellett állnak, s a lehetőségekhez mérten továbbra is támogatni fogják őket. A működtetést ugyanakkor nem tudják vállalni.

Úgy tudjuk, Sopron térségében Sopronkövesden és Fertőszentmiklóson működteti az önkormányzat az iskolát. fontos tudni, a háromezer fő alatti települések dönthetnek az "államikézbe adás" mellett.

Így nekik nem jár kiadással az iskola.


A 3000 fő lélekszám felett erre már nincs lehetőség, ott mindenképpen hozzá kell járulni a költségekhez. A pedagógusok bérét mindettől függetlenül a KLIK finanszírozza, valamint látja el a fenntartói feladatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!