Sopron és környéke

2016.08.26. 09:48

2015. fekete augusztusa - 71 menekült halt meg egy hűtőkocsiban - fotók, videó

Egy évvel ezelőtt, 2015. augusztus 27-én Ausztriában, a magyar határ közelében találtak rá arra a hűtőkocsira, amelyben 71 menekült veszítette borzalmas körülmények között az életét.

kisalfold.hu

2015. augusztus 27-én megrázó bejelentést tettek az ausztriai hatóságok. Az osztrák A4-es autópályán Neusiedl (Nezsider) és Pándorfalu (Parndorf) közötti autópályaszakaszon lévő leállóhelyen egy gyanús hűtőkocsira lettek figyelmesek.


A gyanakvás nem volt alaptalan, ugyanis a raktér felnyitása után a sokat látott rendőrök is ledöbbentek; összesen 71 menekült veszítette borzalmas körülmények között az életét.

Ők okozhatták a 71 menekült halálát Ausztriában - rendőrségi felvételek



A gyakorlatilag légmentesen záró ajtó miatt egészen egyszerűen elfogyott a levegő.


A jármű rakodóterében mindössze egy-másfél órára elegendő oxigén volt.


A bent tartózkodók, hiába is dörömbölhettek, segítséget nem kaptak. Olyannyira nem, hogy a sofőr, illetve a kíséret magára hagyta a több tonnás járművet.


Fontos megjegyezni, a tragédia napján ugyanaz az elkövetői csoport további 81 embert csempészett át Ausztriában, hasonlóan életveszélyes körülmények között.


Ugyanolyan típusú, szintén légmentesen lezárt hűtőkocsiban utaztak a menekültek Magyarországon át Ausztriába, menet közben kétszer feszítővassal nyitották ki az ajtót, hogy levegőt kapjanak.

Az eset végérvényesen megváltoztatta Európa és Ausztria gondolkodását a menekültekkel kapcsolatban - állítja az ausztriai közszolgálati média.



Az egykori országos rendőri vezető, a mostani védelmi miniszter, Hans Peter Doskozil a történtek után rövidesen bejelentette, a menekültek már Magyarországon meghalhattak. Röviden azután, hogy Kecskemétről elindultak.


Azonnal közös, osztrák-magyar nyomozás indult. Négy bolgár és egy afgán állampolgárt letartóztattak.


Őket azzal gyanúsítják, hogy közük lehet az embertelen körülmények között lezajlott embercsempészethez. A feltételezett tettesek jelenleg is vizsgálati fogságban vannak Magyarországon.

Halott migránsokat találtak egy magyar rendszámú teherautóban Ausztriában



A szakértőknek egy kivételével sikerült azonosítaniuk a holteseteket. 29 áldozat Irakból érkezett, 21-en Afganisztánból - köztük egy hattagú család -, 15-en Szíriából és 5-en Iránból. Tizenöt áldozatot bécsi központi temető muzulmán részében temettek el, a további holttesteket pedig hazaszállították a szülőföldjükre.


Portálunk úgy tudja, hogy a szörnyű estet kapcsán egy színdarab is készül Ausztriában. A szerzők azt szeretnék elérni, hogy sosem felejtsék ez 2015. augusztus 27-ét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!