Sopron és környéke

2014.12.01. 14:12

Széchenyisek diadala

Széchenyis kilencedikesek nyerték A Magyarország nagy háborúja című országos középiskolai hadtörténeti verseny döntőjét, így ott lehetnek a limanowai harcok helyszínén szervezett ünnepségen.

Nagy Márta


Száz esztendeje kezdődött a világ első nagy háborúja, ami 52 hónapja alatt tízmillió ember halálához vezetett, s húszmillió másik lelkét roppantotta meg. A Magyar Királyság területéről több mint hárommillió katona vonult be, 650 ezren soha nem tértek haza... Nemzetek tragédiája – nem éppen tizenöt éveseknek való súlyos történetekkel, mégis, az évforduló alkalmat adott arra, hogy a gimnazisták jobban megismerjék a részleteit. Főleg azért, hogy többet ne történhessen hasonló borzalom.

Győztesek – Szitó Mátyás, Berecz Zsuzsanna, Váradi Daniella, Jereb Botond és Szabó Gergő Robotka Csaba történelemtanárral sokat dolgoztak a sikerért. Fotó: Magasi

Győztesek – Szitó Mátyás, Berecz Zsuzsanna, Váradi Daniella, Jereb Botond és Szabó Gergő Robotka Csaba történelemtanárral sokat dolgoztak a sikerért. Fotó: Magasi
A soproni Széchenyi-gimnázium kilencedikesei is így gondolhatták, mert történelemtanáruk, Robotka Csaba invitálására öten azonnal munkába kezdtek, s neveztek a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum tanulmányi versenyére. Olyan szinten sajátították el az erre az időszakra vonatkozó történelmi tudnivalókat, hogy a többfordulós versenyt végül ők, a mezőny legfiatalabbjai nyerték. Szitó Mátyás, Berecz Zsuzsanna, Váradi Daniella, Jereb Botond és Szabó Gergő Robotka Csaba történelemtanárral ott lehetnek december 12-én a limanowai megemlékezésen.

– Ez azért különösen érdekes nekünk, mivel helytörténeti vonatkozásai is vannak a lengyelországi csatának. A limanowai harcokban halt hősi halált a soproni huszárok élén Muhr Ottmár, a 9. Nádasdy-huszárezred parancsnoka – magyarázza Robotka Csaba. A többit már diákjai vágják rá:

– A huszároknak emlékműve állt a Deák téren, de ezt az ötvenes évek elején egyetlen éjszaka alatt lebontották és elhordták. Limanowában külön sírhelyet emeltek a parancsnoknak, s mi ott leszünk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!