Sopron és környéke

2014.12.17. 09:45

Száz éven felülieket köszöntöttek a Balfi úti Szociális Otthonban

Felköszöntötték a 101 éves Pfandler Pálnét és a 102 éves Karczag Gusztávnét kedden a Balfi úti Szociális Otthonban.

Gosztonyi Miklós


A város nevében Fodor Tamás polgármester köszöntötte fel születésnapjukon a 101 éves Pfandler Pálné Mária nénit és a 102 éves Karczag Gusztávné Olgi nénit a Balfi úti Szociális Otthonban.

Az ünnepeltek szellemi frissességgel, humort sem nélkülöző szavakkal köszönték meg a gesztust. Mária néni szívesen idézte fel aktív kereskedői tevékenységét, míg Olgi néni egykori tanár a debreceni, budapesti és soproni éveit.

Karczag Gusztávné Olgi néni: „Soproni munkám során a régi evangélikus iskolában is tanítottam, aminek épületéből később bíróság lett.
Karczag Gusztávné Olgi néni: „Soproni munkám során a régi evangélikus iskolában is tanítottam, aminek épületéből később bíróság lett."


A Balfi úti Szociális Otthonban kétszázharmincan élnek, a száz éven felülieket már csak ők ketten képviselik. A legfiatalabb otthonlakó ötvenéves.
– Biztonságot, ápolást és szeretetet adunk a falak között – említi Sipőcz Katalin, az otthon igazgatója. – Gondozottjaink többsége egyedülálló, de mindnyájan ápolásra, ellátásra szorulnak, ilyen-olyan betegség miatt gyógyszereket is szednek.

Pfandler Pálné Mária néni poncichter őseit is idézte, amikor német nyelven is megköszönte a jókívánságokat.
Pfandler Pálné Mária néni poncichter őseit is idézte, amikor német nyelven is megköszönte a jókívánságokat.


Mintegy harminc százalékuk ugyanakkor aktívabban él, ők részt vesznek az otthon programjain, foglalkozásain. Sokuk hosszabb otthoni ápolás után került az intézménybe, akkor, amikor munka mellett már megoldhatat-
lan feladattá vált a családtagok számára a 24 órás felügyelet, gondozás. Az otthon lakói leginkább akkor virulnak ki, amikor meglátogatják őket. Vannak olyanok, akiket a családtagok többször elvisznek egy-egy kirándulásra, pár napos üdülésre. Az egyedülállóknak viszont a nővérek szeretetteli gondoskodása, embersége hoz örömet a hétköznapjaikba.

– Nemcsak időskorban, hanem egész életünk folyamán a legfontosabb, hogy testi-lelki harmóniára törekedjünk – mondta dr. Tschürtz Nándor érgondnok arra a kérdésre, miben látja a kiegyensúlyozott, aktív időskor titkát.
– Testi-lelki egészségünk megőrzése érdekében kerülni kell mindenféle túlzást és szélsőséget úgy a táplálkozásban, mint minden egyéb dologban.

A dohányzás mellőzése, a rendszeres sportolás, fizikai aktivitás és a szellemi tevékenység elengedhetetlen, hogy hosszú éveken át kiváló életminőségben teljenek napjaink. Ha valaki rossz élethelyzetbe kerül, akár lelkileg vagy testi bajai által, ezek rontják a hosszú élet kilátásait – fogalmazott dr. Tschürtz Nándor. 
 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!