Sopron és környéke

2014.12.23. 09:11

Izabella első karácsonya

Fenyő illat, gyertyafény és egy kisbaba puha melegsége tölti be Pfneiszl Katrinék otthonát, amikor látogatóba érkezünk.

Bódvai Ildikó


A soproni Pfneiszl nővéreket – Birgitet és Katrint – már jól ismerhetik a Kisalföld olvasói. Nem csak szépségük és kedvességük, hanem kiváló boraik révén is kivívták környezetük és a szakma elismerését. Szeptember 15-étől viszont egy harmadik „hölgy", Izabella került az érdeklődés középpontjába, aki fenekestől felfordította a család életét...

– Izabella érkezése óta szinte minden megváltozott. Leginkább persze én. Türelmesebb, nyugodtabb lettem és átértékeltem a dolgaimat. Nem húzom fel magam minden apróságon – kezdi kislánya születésének történetet Katrin. – Még az egész nyarat végigdolgoztam, szüreteltem is, szeptember 14-én pedig a bor és pezsgőfesztiválon volt bemutatónk. Eredetileg Budapesten szerettem volna szülni, de a baba tizenegy nappal előbb érkezett és olyan gyorsan, hogy csak a kismartoni kórházba tudtunk bemenni. Szerencsére nem volt komplikáció és azóta olyan az életünk, mint egy mesekönyv...

Számomra most Izabella a legfontosabb és a kis családunk – mondja büszkén a fiatal édesanya. Azt is hozzáteszi gyorsan, hogy a kis Izabella is a Pfneiszl vezetéknevet kapta. Párjával, Johannessel úgy gondolták, a családi borászat jövője szempontjából így a legjobb. Johannes egyébként bajor, de most már ő is Sopronban él.

Számomra most Izabella és a kis családom a legfontosabb – mondja büszkén a fiatal édesanya. Fotó: Magasi

Számomra most Izabella és a kis családom a legfontosabb – mondja büszkén a fiatal édesanya. Fotó: Magasi

– Nem volt könnyű otthagynia az otthonát, a munkáját, de tudta, hogy költöznie kell. Már a kapcsolatunk elején tisztáztuk, hogy én csakis Sopronban, a családi borászatban tudom elképzelni a jövőnket. Nagy váltás volt számára, de szeret itt lenni, egyre több mindenkit ismer, Izabellát pedig imádja. Ő is mezőgazdasággal foglalkozik, így tudja mi a munka, megérti, amikor fáradtak vagyunk. A borokhoz is egyre jobban ért, de a munkánkba szerencsére nem szól bele. A véleményét persze mindig megmondja.

A két Pfneiszl nővér korábban szinte elválaszthatatlan volt. Együtt dolgoztak a szőlőben, a borászatban és együtt utaztak a szakmai rendezvényekre is.

– A munkából most sem szeretnék kimaradni. Ezt úgy oldjuk meg, hogy nem ketten utazunk Birgittel a borbemutatókra, hanem három és felen – teszi hozzá nevetve. – Visszük magukkal a picit és elkísér az apukája, vagy a nagyi, vagy a dédnagyi, hogy amíg mi dolgozunk, vigyázzanak rá. November közepén például Berlinben voltunk, a magyar nagykövetségen rendeztek egy kóstolót, amelyen kereskedőknek, éttermeknek és végfogyasztóknak mutatkozhattak be a magyar borvidékek. Remekül bírta az utat, odafelé még a pilótafülkébe is bemehettünk vele.

Ottjártunkkor éppen Budapestről érkeztek meg, ahol egy borklubban mutatkozott be a Pfneiszl bio borászat és persze a két bájos nővér. A karácsonyuk is mozgalmas lesz, de számukra ez így természetes. – Szentestén hármasban leszünk a párommal és a kicsivel. Karácsony első napját viszont már a nagyszülőknél töltjük, ahová az egész család hivatalos, Johannes szülei is ott lesznek. 26-án velük együtt utazunk Németországba, de szilveszterezni már Sopronban fogunk.

S, hogy a borról is essen szó, Katrin gyorsan elmondja, nem is volt olyan rossz ez a 2014-es év, mint ahogyan sokan jósolták. Igaz, rengeteg zöldmunka és fáradozás kellett hozzá. Az értékesítés is jól alakult, mostanra szinte az összes palackozott boruk elfogyott. Várják a január közepét, akkor kerülnek üvegbe a barrikolt érlelésű boraik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!