Sopron és környéke

2014.11.08. 10:08

Sopronban akár burgenlandi vizet is ihatunk majd

Újabb, fontos szakaszába lépett az Észak- és Közép-Burgenland valamint a soproni vízbázis összekötésének a terve.

kisalfold.hu


Mint arról portálunkon beszámoltunk, a tervek szerint 2021-re összekapcsolódik a Pannon-Fertő régió vízközműhálózata.

A héten Ausztriában, Lajtaszentmiklósón (Neudorfl) ünnepélyes keretek között kezdődött el az első ütem kivitelezése. Ennek keretében 17 millió euróból nyolcvan centiméter átmérőjű csövet fektetnek le Lajtaszentmiklós (Neudorfl) és Fraknónádasd (Rohrbach) között.

A vezeték Somfalvánnál (Schattendorf) éri el a határt.

A kék vonal a jelenlegi vezetékrendszert jelölti. A piros a tervezett csőhálózat nyomvonala. Forrás: sopviz.hu

A szaggatott kék vonal az Ausztriában épülő vezeték vonalát jelenti, a piros a magyarországiét. Forrás: sopviz.hu

A csőhálózat másik végállomása a Fertő tó keleti oldalán, szintén Ausztriában lesz. A fejlesztések célja megfelelő mennyiségű és jó minőségű ivóvízzel ellátni az osztrák-magyar határ menti térség háromszázezer lakosát.

Az Észak- és Közép-burgenlandi valamint magyar hálózatok összekötése után még biztonságosabbá válik a szolgáltatás. Szárazság, vagy bármilyen okból fellépő vízhiány esetén kölcsönösen kisegíthetik egymást.

Azaz Sopronban hét év múlva akár a szomszédos állam vizét is fogyaszthatjuk. S persze ez fordítva is igaz.

Hans Nissel, Burgenland kormányzója szerint a régióban egy európai mintaprojekt épül.

- Ebben a térségben a következő években akár harmincezer emberrel is többen élhetnek. A növekedés feltétele a jó infrastruktúra és a biztonságos vízellátás - idézte a politikust a burgenland.orf.at.

Az első kapavágás helyett az első lapátolás. Fotó: burgenland.otf.at

Az első kapavágás helyett az első lapátolás. Fotó: burgenland.otf.at

Az Aqua Burgenland Sopron nevű, a határon átnyúló program keretében felújítják Burgenland vezetékhálózatát és a Pannon medence térségében összekötik a magyar vízvezeték hálózattal. Így olyan tartalékkapacitás épül ki, amely fogyasztási csúcsidőben is képes az igények kielégítésére.

További vezetékek kiépítését és a meglévő rendszerek összekapcsolását, gyűjtőmedencék és egyéb műtárgyak megépítését tartalmazza a terv - írtuk meg akkor, amikor beszámoltunk, hogy a költségek egy részének kifizetésére hitelt vesznek fel.

A 2021-ig tartó projekt mintegy 100 millió euróba kerül. A két burgenlandi vízműcég 33 millió eurót, a soproni önkormányzat és a Soproni Vízmű Zrt. 64 millió eurót költ a fejlesztésre.

A magyar oldalon kilenc kutat fúrnak Hegykő térségében, emellett felújítják a soproni és a nagycenki telepet, és további vezetékeket építenek, korszerűsítenek.

A hazai fejlesztés a 2014-2021-es uniós fejlesztési ciklusba esik, így még nem született döntés arról, hogy az EU és a magyar állam pontosan milyen arányban támogatja a munkálatokat - közölte idén májusban Rádonyi László, a Soproni Vízmű Zrt. vezérigazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!