Sopron és környéke

2014.11.19. 11:05

Drogmegelőzés szülői segítséggel

Sopronban is reális veszélye van annak, hogy a középiskolás, sőt, már az általános iskolás korosztály találkozik a droggal.

kisalfold.hu


Országos tapasztalat, hogy a szülők nincsenek tisztában a gyerekeiket fenyegető kábítószerek veszélyeivel. Nem veszik észre, ha egy kamasz már drogozik, vagy csak túl későn. Ezen is szeretne változtatni az új drogprevenciós program.

Senki nem ringathatja magát abban az illúzióban, hogy az ő gyerekét messzire elkerülik a kábítószerek. Sopronban is reális veszélye van annak, hogy a középiskolás, sőt, már az általános iskolás korosztály találkozik a droggal. Senki nem tudja ezt jobban Kovács László alezredesnél, aki egyike azoknak a bűnmegelőzési tanácsadóknak, akik hivatásszerűen foglalkoznak a drogprevencióval.

A drog nem válogat. A szülőknek, pedagógusoknak, szakembereknek együtt kell harcolniuk ellene. Fotóillusztráció: Magasi
A drog nem válogat. A szülőknek, pedagógusoknak, szakembereknek együtt kell harcolniuk ellene. Fotóillusztráció: Magasi


– A tavalyi tanévben indult program, az országban száz hozzám hasonló bűnmegelőzési tanácsadó dolgozik a középiskolákban. Sopronban a Handler-szakképző, a Kozmutza-iskola és a Széchenyi-gimnázium jelentkezett a programra, ezekben az intézményekben folyamatos a jelenlét, de szívesen tartok előadásokat máshol is, ha hívnak – mondja előzetesen munkájáról a rendőr alezredes.

Idén az Országos Rendőr-főkapitányság által készített új drogprevenciós program kiegészült, a családokat és a pedagógusokat szeretnék minél jobban belevonni a megelőzésbe.

– Nem lehet tabuként kezelni a témát, a gyerekekkel otthon is nagyon fontos beszélni a kábítószerezés veszélyeiről, a függő- ség csapdájáról, s ugyanilyen fontos a szülői kontroll. Egyre fiatalabbak bukkannak fel az éjszakai szórakozóhelyeken, ahol könnyen „megfertőződhetnek" akár tudtukon kívül is. Ha már elengedik a gyereket a késői órákban, legalább nézzenek utána – tanácsolja a szakember.

A legnagyobb veszélyt azok a szintetikus drogok jelentik Sopronban is, amit akár észrevétlenül csempészhetnek a poharakba. A tudatmódosító szerek mindenkire máshogy hatnak, de hosszú órákig tartó rosszullétet, eszméletlenséget is okozhatnak. Manapság már sokszor a díler sem tudja pontosan, mit ad el, így a vásárló sem lehet biztos a hatásban... Az viszont kétségtelen: az anyag roncsol. S minél olcsóbb, minél silányabb minőségű, annál inkább.

– A drogfertőzöttség nem válogat iskolák, társadalmi szintek között. Mindenkit elérhet. Ezért nagyon fontos, hogy minél több szülő és pedagógus tájékozódjon a témában. Ehhez nyújtok segítséget – mondja a bűnmegelőzési tanácsadó. Szülői értekezleten, fogadóórán, de akár telefonon vagy e-mailben is megkereshetik a szakembert. Csoportosan vagy négyszemközti beszélgetésen, igény szerint.  
 
Tájékoztatást ad
Kovács László alezredes elérhető a 06-20/295-6649-es mobilszámon, fel lehet venni vele a kapcsolatot a [email protected] e-mail címen vagy személyesen, a Soproni Rendőrkapitányságon minden hónap utolsó szerdáján 14 és 15 óra között. 

 
  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!