Sopron és környéke

2014.11.15. 10:50

Az Ödenbugrisok nyerték a Kisalföld Városismereti vetélkedőjét! - fotók

Az MKB-Arénában megtartott döntőben a versenyre jelentkező 38 csapat három legtöbb pontszámot összegyűjtött csoportja versengett a díjakért és a dicsőségért.

kisalfold.hu

  
Rögtön óriási izgalommal kezdődött a városismereti  vetélkedő, hiszen a hétről hétre a Kisalföldben megjelenő kérdésekre adott helyes válaszok alapján holtverseny alakult ki a döntős helyért. Az MKB-aréna kistermét megtöltő mintegy százötven gyerek és kísérőik végigizgulhatták, hogy vajon a Fekete Harkályok vagy a Soproni Kisokosok válaszolnak-e helyesen a villámkérdésekre. 

Rögtön óriási izgalommal kezdődött a városismereti vetélkedő, hiszen a hétről hétre a Kisalföldben megjelent kérdésekre adott helyes válaszok alapján holtverseny alakult ki a döntős helyért. Az MKB-aréna kistermét megtöltő mintegy százötven gyerek és kísérőik végigizgulhatták: vajon a Fekete Harkályok vagy a Soproni Kisokosok válaszolnak helyesen a villámkérdésekre.

Végül a Soproni Kisokosok jutottak be a döntőbe, ahol a fordulók során a legtöbb pontot szerző Ödenbugrisokkal és a második legjobban szereplő Városjárókkal több mint két órán keresztül „kemény csatát" vívtak az első helyezésért. Drukkolókban sem volt hiány, hiszen a döntőbe nem jutott csapatok tagjai is maradtak, sőt, aktívan be is kapcsolódhattak a játékba, köszönhetően többek között Gaál-Tóth András műsorvezetőnek.Ám mielőtt mindenki belemerült volna az igazi versenybe, Wallner Andrea, a Kisalföld soproni területi értékesítési vezetője köszöntötte a vendégeket: dr. Józan Tibort, a Soproni Városszépítő Egyesület elnökét, Tölgyesi Zoltánt, a Rotary Club Sopron elnökét, Horváth Istvánt, a Schilling János Alapítvány elnökét és Bertáné Szita Myrát, a Sopron, ahogy én látom weboldal gazdáját. A szintén meghívott Sógor Ferenc, aki évtizedeken át szervezte a városismereti vetélkedőket, levélben kívánt a versenyzőknek sok szerencsét.

Bemutatkoztak a nyeremények felajánlói is: Horváth Gábor, a Kisalföld Travel Utazási Iroda tulajdonosa, Madarászné Kalmár Mária, az Esterházy Vállalkozások kulturális menedzsere és Huszár Judit, a Liszt-szalon szabadulójátékának tulajdonosa.

A megoldandó feladatok kihívást jelentettek a versenyzőknek és élményt a nézőknek.

A Sopron Balett táncosainak előadásából kellett például kitalálni, táncolhatott-e Erzsébet királyné bécsi keringőt az egykori kaszinóban. Molnár Anikó színésznő leírása alapján kellett eldönteni, melyik utcában járnak. A Soproni Múzeum munkatársai, Krammerhoffer Szilvia és Erdeiné Kuslits Katalin a feladatok kapcsán meséltek a régmúlt idők öltözködési szokásairól is. Még különböző korok gasztronómiai remekei is asztalra kerültek!

Bizony nem volt olyan egyszerű kitalálni, hogy a lémonyás lében sült tyúkot például a római, a reneszánsz vagy a barokk kor szakácsai készítették-e el. Nem volt könnyű a zsűrinek sem, hiszen legszívesebben mindig maximális pontszámot adtak volna.

Robotka Csabáné helytörténeti könyvtáros, dr. Tóth Imre múzeumigazgató, illetve az őt felváltó Ostváth Ádám történész, valamint Nagy Márta újságíró össze is hoztak a végére egy újabb holtversenyt. De ezzel csak az izgalmak nőttek, hiszen a döntőt végül az a csapat nyerte, ami már a fordulók során is a legtöbb pontot gyűjtötte: az Ödenbugrisok.

Halmai Rozália, Takács Lili, Horváth Glória, Poór Antónia és csapatkapitányuk, dr. Halmai Vilmos elmondták, a soproniság okán neveztek be a versenyre, ami a fordulók során rengeteg élményhez juttatta őket. A hatodik osztályos licista, illetve gárdonyis lányok doborjáni túrát és tereprollerezést nyertek a Semmeringre – megígérték, küldenek majd fényképet és élménybeszámolót.

A Kisokosokat egész napos program várja Fraknó várában, az orsolyás Városjárók pedig a Liszt-szalon Szabadulás a zene fogságából című játékán vehetnek részt. A legötletesebb jelmezbe öltözött csapat különdíjat kapott: a Fürkészek kalandos városjáráson vehetnek részt szakemberek vezetésével a belvárosban. Különdíjat, a Kisalföld előfizetését kapta Varga Lavi, ő volt ugyanis a verseny egyetlen egyéni résztvevője, aki felnőttként hétről hétre beküldte a helyes válaszokat a vetélkedő kérdéseire.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!