Sopron és környéke

2014.10.20. 13:15

Fegyveres rablás Sopronban: fordulat a perben

Fordulatot vett az a büntetőper, amelyben betörésekkel és fegyveres rablással vádoltak két fiatalembert.

kisalfold.hu


A nyomozati anyag több mint ezerkétszáz oldalra rúg két fiatalember bírósági perében. Ez alapján dr. Illés Ilona ügyész lopásokkal, betörésekkel, illetve fegyveres rablással vádolta a két ifjút. Ők – a vád szerint – Sopron vendéglátóhelyeire törtek be, nyitva hagyott irodákból, áruházakból emeltek el, amit csak tudtak.

Volt, amikor 1,3 millió forint zsákmányra tettek szert, de gyakran az is megtörtént, hogy a rongálási kár nagyobbnak bizonyult a megszerzett értékeknél. A legsúlyosabb vád azonban fegyveres rablásról szólt, amely idén februárban történt a Wesselényi utcai boltban.

A dr. Gajdos Anikó bíró vezette büntetőtárgyaláson az elsőrendű vádlott csak részben mondta felelősnek magát.

Állította, egyedül tört be, miként nem kis derültséget keltve azt is, hogy a házkutatáskor megtalált maszknál a szemmagasságban lévő lyukakat egy kétéves gyerek játékból vágta ki. Ugyanis a bejelentett lakcím nélküli fiatal egy olyan soproni lakásban lakott, ahol többen is élnek.

Néhány vádpontban pedig ártatlannak vallotta magát. A másodrendű, még büntetlen előéletű gyanúsított ugyan elmondta: „a fiúk beszélték, hogy meg kell csinálni a boltot", ám a fegyveres rabláshoz semmi köze nincsen. A bíró kérdésére azonban bevallotta, jártak fegyverboltban, lőpályán és odahaza is lövöldöztek.

– Ha most tagadja a rablást, akkor a rendőrségen miért ismerte el a bűncselekményt? – tette fel a kérdést a bíró.

– Mert féltem a börtöntől – volt a meghökkentő válasz.

Tanúként megjelentek azok a bolti eladók, akik átélték a fegyveres rablást. Egyikük elmesélte, először azt hitte, tréfa az egész, hiszen farsang volt. Ugyanakkor úgy emlékezett, hogy az egyik elkövető jóval magasabb volt a vádlottaknál.

Azok pedig nagyjából egyforma magasságúak. A tárgyaláson levetítették a biztonsági kamera felvételét is, amelyből kiderült, valóban, legalább egy fejjel nagyobb az egyik tettes a másiknál. Ráadásul a tárgyaláson az egyik koronatanú visszavonta azt a vallomását, amellyel a két fiatalt vádolta fegyveres rablással.

Állította, hogy bosszúból tette, de most inkább a lelkiismeretére hallgat. A bíróság ezek után újabb tanúkat idéz be, hogy kiderítse az igazságot. A bíró a másodrendű, büntetlen előéletű vádlottat kiengedte az előzetes letartóztatásból, lakhelyelhagyási tilalommal, ám ez nem egyenlő a vád alóli felmentéssel. A büntetőper januárban folytatódik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!