Sopron és környéke

2014.09.26. 10:41

Hat falunak biztosan új vezetője lesz

A Soproni járás harminckilenc településén hetvennyolc polgármesterjelölt méreti meg magát az októberi helyhatósági választáson.

Nagy Márta

Ágfalván, Ebergőcön, Lövőn, Pusztacsaládon, Sarródon és Zsirán biztosan új polgármester lesz a következő ciklusban, merthogy a jelenlegi faluvezetők nem indulnak az októberi helyhatósági választásokon.

Nem lesz meglepetés két hét múlva Csapodon, Fertőhomokon, Fertőszentmiklóson, Hegykőn, Kópházán, Nagylózson, Nemeskéren, Petőházán, Pinnyén, Répcevisen, Röjtökmuzsajon, Sopronkövesden és Völcsejen, mert a jelenlegi faluvezetőknek nem akadt kihívójuk. Zsirán is egyetlen jelölt van, ám nem Dorogi Árpád, aki a rendszerváltás óta vezette a települést.

– Huszonnégy év meghatározó egy község életében, s bár én igyekeztem tudásommal és tenni akarásommal minél többet hozzáadni a fejlődéshez, itt az ideje átadni másnak a feladatot s a lehetőséget – fogalmazott a polgármesterségének utolsó két hetét élő Dorogi Árpád.

Szembeötlő a jelöltek listáját látva, hogy a településeken mindössze hatan szerepeltetik nevük mellett támogató pártjukat, s ez mind az öt esetben a Fidesz–KDNP. Mindenki más független. A hetvennyolc jelölt közül pedig csupán tizenegyen hölgyek... Nem lelni összefüggést a falvak lélekszáma és a jelöltek száma között: a 250 fős Pusztacsaládon például négyen indulnak a leköszönő polgármester székéért. Nyárliget, Fertőújlak és Sarród közös önkormányzatát – ahová 999-en tartoznak – szintén négyen szeretnék polgármesterként irányítani.

Ezt 2002 óta Turi Lajos tette, aki októbertől, miután betöltötte 71. évét, szeretné a családi kertészetben megvalósítani azt, amire eddig nem volt ideje. Újkéren is négyen állnak a képzeletbeli ringben, köztük a jelenlegi faluvezető is. Lövőn hárman is versenyeznek a megüresedő polgármesteri székért. Balics János 12 év után köszön el, három cikluson keresztül vezette Lövőt társadalmi megbízatású polgármesterként.

– Sokat változott a falu arculata, megújult az intézményrendszerünk is. Itt az ideje, hogy átadjam a stafétabotot – fogalmazott Balics János.

Két kihívója van Szakony, Iván, Hidegség, Fertőendréd, Fertőboz és Fertőrákos első emberének. Ágfalván is három jelölt közül választhatnak a helyiek, de nincs köztük a jelenlegi faluvezető, Gaál István, aki elmondta, 2004 óta áll a település élén, de most már szeretne nyugdíjba vonulni.

Egy kihívója van Agyagosszergény, Csáfordjánosfa, Csér, Egyházasfalu, Fertőd, Fertőszéplak, Gyalóka, Harka, Nagycenk, Pereszteg, Répceszemere, Sopronhorpács és Und jelenlegi vezetőjének. Ebergőcön is ketten indulnak, miután Both József polgármester búcsút int. Egy másik veteránt veszít el a vidék, hiszen Both József 1990 óta polgármester.

– 73 éves vagyok, az egészségem sem tökéletes már, itt az ideje, hogy magamra is gondoljak. Nem akarok a hivatalból a temetőbe menni – oldja nevetéssel a mondat súlyát Ebergőc polgármestere.
  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!