Sopron és környéke

2014.09.03. 11:19

Díszpolgári címmel tüntették ki Fejér Zoltán soproni festőművészt

Sarród díszpolgárává avatták Fejér Zoltán soproni festőművészt, aki 2003 óta töltötte be a Ferenczi alkotó- és művésztábor vezető művész-tanári posztját.

Gosztonyi Miklós


„Büntetnek az istenek, hogy festőművésznek teremtettek. Ez persze látszatbüntetés, mert örök elégedetlenség tölt el magammal szemben, de arra is ösztönöz, hogy minél igényesebbé és felelősségteljesebbé váljak. Azaz ne képeket fessek, hanem világot" – fogalmazta meg ars poeticáját a 75 éves Fejér Zoltán soproni festőművész, akit nemrég nagy megtiszteltetés ért.

Elismerésül és köszönetül azért a példaértékű művészeti vezetésért, magas színvonalú tanári munkájáért, amelyet 2003 óta a sarródi Ferenczi József Nemzetközi Alkotó- és Művésztáborban végzett, Sarród önkormányzata díszpolgári címet adományozott a számára. Ezzel is elismerték Fejér Zoltán tájlélek-ábrázolásának művészi értékét, Sarród népi hagyományainak odaadó ápolását, kulturális és művészeti életének gazdagítását.

Fejér Zoltán műtermében a díszpolgári oklevéllel.
Fejér Zoltán műtermében a díszpolgári oklevéllel.


– A tábor névadójával, Ferenczi Józseffel (1921–1993) való barátságom 1963-ra nyúlik vissza. Így különösen nagy öröm volt a számomra, hogy idővel felkértek a vezető művész-tanári posztra. Ott szembesültem a rajzoktatás nem túlzottan fényes helyzetével. Ez indított arra, hogy tanító hatású, nevelő szándékú alkotói módszert dolgozzak ki a résztvevők számára.

Ennek tömör lényege, hogy a tapasztalaton keresztül eljuthatunk a tájelemek formai látásának szakszerű feldolgozásához. A tábor növendékei – akikből több rajztanár és művész is lett – az Ecsettel írt történet című könyvben fejezték ki ezért hálájukat. Én pedig elmondhatom, a létrejött baráti kapcsolatok még teljesebbé tették életünket – zárta Fejér Zoltán. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!