Sopron és környéke

2014.07.03. 19:37

˝Sikeres vagyok, de sztár nem˝ - Morcheeba-interjú a VOLT-on

Skye Edwards a Morcheeba lenyűgöző énekesnője, aki az első perctől magával ragadja a közönségét. Kiderült, már előre mesélték neki: Sopron gyönyörű.

Cziráki Viktória - Szükösdi Judit


- Milyen lesz a Morcheeba idei nyara? Stúdióban dolgoztok, vagy turnéztok?

- Júliusban javarészt szerdától-vasárnapig vannak koncertjeink, különböző országokban. Ugyanez jellemző augusztusra is, a szeptember, október már kicsit csendesebb, decemberben még van egy időpont a naptárunkban. Az, hogy az egész nyár munkával telik, így van rendjén, élvezzük. Főleg, amikor süt a nap az adott fesztiválon, mert nagyon sok múlik az időjáráson a koncert és a közönség szempontjából is.
Stúdióban a negyedik szólóalbumomon dolgozom, egy fiatal fiúval, Robert Logannal, akinek magyar az édesanyja. Amikor mondtuk neki, hogy jövünk a VOLT Fesztiválra, mesélte, hogy Sopron nagyon szép város, és javasolta, kóstoljuk meg a helyi borokat, specialitásokat.

Skye Edwards a VOLT nagyszínpadán. Fotó: Magasi Dávid

Skye Edwards a VOLT nagyszínpadán. Fotó: Magasi Dávid
- A közönség láthatóan élvezi a VOLT-ot, de milyen "belülről", fellépőként nézve?
- Ritkán adódik alkalom arra, hogy kilássak a backstage-ből a fesztiválokon, de ha tehetem, akkor igyekszem rá időt szakítani. A VOLT-on nagyon kényelmes minden, és ahol most beszélgetünk, látom a csillagokat a falon, hogy milyen nagyszerű bandák jártak már itt.

- Mennyire szereted a turnékkal együtt járó utazást, életmódot?
- Nem akarok panaszkodni, mert tisztában vagyok vele, hogy milyen szerencsés vagyok. Dolgoztam a The Body Shopban eladóként, éjszakai bárban, szóval ismerem a hétköznapi, munkás életmódot is, ezért még inkább értékelem a szerencsémet, és mindent ami az előadói pályával jár együtt.

- Három gyermek édesanyjaként milyen távol lenned a családi otthontól, csak a zenélésre koncentrálni?
- A nagyobbik fiam 18 éves, az első lépéseit a klubban tette meg, ahol felléptünk. A kezdetektől zene vette körül, így talán nem meglepő, hogy ma már saját zenekara van, dobol. Van egy 16 éves lányom is és a kisebbik fiam még csak 6 éves. Sose akartam az otthontól távollévő szülő lenni, de így hozta a sors. Nagyon jó, hogy számíthatunk a nagyszülők segítségére, akik elviszik az iskolába a gyerekeket, intézik a napi teendőket körülöttük. Egyébként háromnál több hétig sosem vagyok távol az otthonomtól.

- Érezted valaha, hogy választanod kellene az anyaság és a karrier között?
- Nem igazán. Szerencsés vagyok, hogy kombinálni tudom a kettőt. Emlékszem, amikor Amerikában voltam, a lányom ötéves lehetett, és az iskolából felhívott az igazgatónő, hogy másnap előadást tartanak a gyerekek, és nagyon rossz dolog lenne, ha nem nézném meg a lányomat. Mondtam neki, hogy a zenélés nemcsak a hobbim, ebből élek, ebből tartom el a családot, ebből adok enni a gyermekeimnek, de ha kifizeti a repülőjegyemet, akkor hazautazom az előadásra. Most már 16 éves a lányom, és múltkor szóba került ez a történet. Nem is emlékezett rá, nem okozott neki "traumát", hogy akkor nem voltam ott, csak nevettünk az egészen. Így is lehet élvezni az anyaságot.

Skye Edwards. Fotó: Magasi Dávid

Skye Edwards. Fotó: Magasi Dávid
- A Morcheeba jövőre ünnepli 20. születésnapját. Mit terveztek a jeles évfordulóra?
- A férjem - Steve Gordon basszusgitáros- a szerk.- javasolta, hogy csináljunk egy nagy turnét. Emlékszem, amikor a Radiohead ünnepelte az évfordulójukat, hatalmas koncertet adtak Londonban. Nekünk azonban egyelőre nincsenek ilyen terveink, nem gondolkodtunk rajta, hiszen folyamatosan dolgozunk az év végégig.

- Mi lehet a titka annak, hogy húsz éve ilyen híres és népszerű a Morcheeba?
- Nem tudom, néha én is rácsodálkozom, amikor valaki felkiált az utcán, hogy nézd, ott a Morcheeba tagja. Sikeresnek tartom magam, de nem híresnek, utálom is a "sztár" kifejezést.

- Színpadra lépés előtt van valamilyen babonád, szokásod?
- Magam készítem el a "színpadi arcomat", azaz a sminkemet. Ez néha nagyon gyorsan sikerül, néha viszont, ha nagyon ideges vagyok és remeg a kezem, akkor a műszempillákkal bajba kerülök és össze is ragadhat a szemem. (Nevet.) Fellépés előtt zenét hallgatok, az ellazít, és iszom egy kis whisky-t, ami kicsit felpörget és jót tesz a hangomnak. Gőzölni is szoktam, az is nagyon jó a toroknak.

- Meddig maradtok Sopronban?
- A koncert után elutazunk, de azt ne kérdezzétek, hogy hová, mert most fogalmam sincs róla. (Nevet.)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!