Sopron és környéke

2014.07.28. 10:36

Rendkívüli közgyűlés Sopronban: kezesség a hitelre

Összekötik a háziorvosi informatikai rendszerét a kórházival. Ezáltal javulhat a betegellátás színvonala Sopronban.

kisalfold.hu

18. 42.

A közgyűlés véget ért.

18. 40.

Ők utaznak Sopron testvérvárosába, Kemptenbe: Balogh Judit, Mágel Ágost, Zombori István (mind Fidesz-KDNP), illetve Gőbl Gábor (Jobbik). Az MSZP és az LMP nem élt az utazás lehetőségével.

18. 36.

A képviselők megszavazták a plusz pénzt, így felújítják a Deák téren található I. világháborús Tüzér, 18. Honvéd Gyalogezred, valamint a 76. Gyalogezred emlékműveket.

Gőbl Gábor kérdez: mikorra készül el a felújítás?

Horváthné Seregély Jolán válasza: a kivitelezés azonnal elkezdhető. Az emlékműveket teljesen felújítják, ugyanakkor elkészül majd a díszkivilágítás is.


18. 23.

Elfogadták a megyei területfejlesztési programot. A soproni járás javaslatait itt olvashatják el >>

Gőbl Gábor kérdez: ezen koncepció miért nem érinti a Sopron és Győr közötti gyorsforgalmi út megépítését? Az anyagban ugyanis arról van szó, hogy milyen uniós pénzekre lehet majd pályázni. S ez pedig kimaradt.

Bartal Gábor osztályvezető válasza: az M85-ös kérdése bent van az anyagban, illetve a korábban elfogadott koncepcióban is bent van. Hasonló a helyzet az M9-es gyorsforgalmi úttal kapcsolatban is.

Gőbl Gábor reagálása: legyen úgy, hogy tévedtünk, akkor maximálisan támogatjuk az előterjesztést.

Fodor Tamás polgármester újfent megerősítette, hogy kiemelt cél a gyorsfogalmi út megépítése. Mivel az unió bünteti a kettős finanszírozást, így bizonyos fejlesztések más programok között jelennek meg.

18. 13.

A szerződést követő nyolc héten belül összekötik a háziorvosi informatikai rendszer a kórházéval. Ezáltal javul a betegellátás színvonala, hiszen az adott orvos minden adatot lát a betegéről.

Gőbl Gábor szól hozzá: a jótállást kifogásolja. Szerint szűkre szabott ennek a 12 hónapos határideje. Összességében támogatja a javaslatot.
Dr. Zombori István (Fidesz-KDNP) meglátása szerint tovább javul a betegellátás színvonala, valamint a kezeléshez, a gyógyszerek felírásához még több információ áll majd az orvos  rendelkezésre. Nagyon jó ez! - zárta szavait.

Simon István alpolgármester hosszasan sorolta, hogy az élet mely területén alkalmazzák az információs technológiákat. Jelentős előrelépés lesz Sopronban, hogy például a háziorvosok a beteg utaztatása nélkül előjegyzéseket kérhetnek, valamint a vizsgálatok eredményeit is elektronikus úton kaphatják meg.

Jó szívvel ajánlja az előterjesztést megszavazni.

Fodor Tamás polgármester kiegészít. A jótállásra tér ki: arról van szó, hogy a kórházi és a háziorvosi rendszert kell összehangolni. Az előterjesztésben az szerepel, hogyha egy év alatt nem derül ki, hogy egy év alatt a két rendszert nem lehet együtt működtetni, akkor nagy baj van. De erre bizonyára nem kerül sor.

Egyébként ez a rendszer más városokban már jól működik.

18. 10

Az első napirendi pontban eldőlt, hogy 2016. év végéig a Sopron Holding Zrt. részére az Erste Bank adja a folyószámlahitelt. Ennek maximális összege 600 millió forint.

Gőbl Gábor (Jobbik) kérdez: hogyan alakult a feltételrendszer a két évvel ezelőtti szerződéskötéshez képest? Az elmúlt időszakban milyen arányban élt a holding ezen hitelkeret lehívásával?

A választ a holding gazdasági igazgatója adja meg: a feltételrendszer változatlan. A hitelkeret kihasználtsága olyan 80 százalék körüli.

18. 09.

Elkezdődött a közgyűlés. Laza kis zápor érte el az elmúlt órában Sopront. Az utcán sétálók közül, az akaratukon kívül is egy össznépi vizespóló verseny részvevőjévé váltak. Pár perce még villámlott és dörgött. (A felhőszakadásról készült videó itt nézhető meg >>)

12 képviselő van jelen.

Korábban írtuk:

Előzetesen öt napirendi pont szerepel a soproni képviselő-testület hétfőn hat órakor kezdődő rendkívüli ülésén.

Elsőként, várhatóan meghosszabbítják a Sopron Holding folyószámla hitelét. A visszafizetésre pedig kezességet vállalnak.

A kórházban fejlesztenék az informatikai hátteret. Erre a célra pedig ötmillió forint plusz áfa-t szavazhatnak meg. A pénzt az általános tartalékból fedezik.

A harmadik előterjesztés a megyei területfejlesztési program elfogadásáról szól.

Sopron is csatlakozott a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány pályázatára. Ennek keretében a városban található I. világháborús köztéri alkotások közül felújítják a Deák téren található I. világháborús Tüzér, 18. Honvéd Gyalogezred, valamint a 76. Gyalogezred emlékműveket.

A város ehhez egymillió forint önrészt vállalt, s 3,2 millió forint támogatásra adott be igényt. Az alapítvány úgy döntött, hogy 2 millió forinttal járul hozzá a költségekhez. A hiányzó összeget pedig most az önkormányzat pótolja ki.

S a közgyűlés végén döntenek arról, hogy kik utazhatnak Kemptenbe, Sopron testvérvárosába.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!