Sopron és környéke

2014.07.02. 20:52

Felszámolták a világháborús fegyverarzenált Ágfalván - fotók

Több mint 150 gránátot, 100 kilogrammot is meghaladó gyalogsági lőszert találtak a tűzszerészek Ágfalván.

kisalfold.hu


Nyolc napon át dolgoztak a tűzszerészek Ágfalván, pénteken végeztek egy terület átvizsgálásával. Ennek előzménye, hogy a településen a temető bővítéséhez vezették ki az ivóvíz-hálózatot. S egy munkagép lőszereket fordított ki.

Először úgy tűnt, hogy hamar végeznek a mentesítéssel, ám, ahogy haladtak előre a szakemberek, mind nyilvánvalóbbá vált, hogy nem egy szokványos esetről lesz szó.

- A megtalált eszközök döntő többsége a második világháborúból származott - mondta el a helyszínen tartott tájékoztatón Csurgó Attila ezredes, a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós  Ezred parancsnoka.

- A feltárt terület méretéből arra lehet következtetni, hogy ez a hely egykoron lövészárok volt. A mentesítés pénteken befejeződött, így ismét megindulhat a forgalom a lezárt úton, illetve folytathatják a munkát a közműépítők.

Robbanótestek ÁgfalvánBukta Balázs tűzszerész járőrparancsnok részletezte: a földből a német- és a magyar honvédéségnél rendszeresített lőszerek, hadi eszközök kerültek elő.

- A megtalált aknavetőgrántokat nem lőtték ki, ugyanakkor az idő előrehaladtával a gyújtószerkezet is sérülhetett. Így mindenképpen veszélyes tárgyakról van szó. A tűzszerészek találtak még háztartási eszközöket, puskacsöveket, vagy éppen olyan rekeszeket, amelyekben egykoron az gránátokat tárolták.

A munka során több mint 150 gránátot, 100 kilogrammot is meghaladó gyalogsági lőszereket, közel 40 jelzőrakétát, valamint mintegy húsz kézigránátot találtak a tűzszerészek.

Ezek egy részét korábban már elszállították, és a központi gyűjtőben semmisítették meg. A nehezen szállítható robbanótesteket pénteken kora délután a fertőrákosi homokbányában robbantották fel.

1,5 tonna robbantótest Bükön

A Vas megyei Bükön a napokban a nagyfeszültségű oszlopok telepítése közben bukkantak lőszerekre. A feltárás során a tűzszerészek például 217 páncélököl vetőcsövet, 109 darab német páncéltörő gránátot találtak. A második világháború után összehordott robbantótestek súlya eléri a másfél tonnát.

A feltárás ideje alatt a tűzszerészeknek a teleülés szállást, illetve étkezést biztosított.

Korábban:

Ágfalván, a temető melletti területen már egy hete dolgoznak folyamatosan a  tűzszerészek.

Eddig több mint 80 kilogramm gyalogsági lőszert és több mint 220 darab különböző típusú, túlnyomórészt német eszközöket (például 8 centiméteres aknavetőgránátokat, 2cm-es repeszgránátokat, kézigránátokat) és több mint 30 kilogrammnyi robbanótest maradványt azonosítottak a tűzszerészek.

A helyszín feltárásán július 2-a óta dolgoznak az MH tűzszerészei. A munkálatok jelenleg is tartanak.

Várkonyi Melinda a Magyar Honvédség tűzszerészezredének kommunikációs tisztje felhívta a figyelmet: ha valaki robbanótestnek  látszó tárgyat talál, ne nyúljon hozzá, hanem értesítse a helyi  rendőrséget, illetve a helyi önkormányzat jegyzőjét, és ők tesznek  bejelentést a MH tűzszerész ügyeletén. A tűzszerészek pedig amilyen  gyorsan tudnak, mennek.

Portálunk úgy tudja, az ügyben a hét második felében tartanak majd részletes tájékoztatót. S várhatóan péntekre végeznek a terület feltárásával.

Előzmények:

Július 4., péntek 16. 01 - A megnövekedett turistaforgalom miatt pénteken kiterjesztették a területlezárást Sopron-Ágfalván, ahol szerda óta dolgoznak a tűzszerészek, mivel vélhetően egy egykori lőállásra bukkantak - közölte a Magyar Honvédség tűzszerészezredének kommunikációs tisztje pénteken az MTI-vel.

Várkonyi Melinda elmondta, hogy a Váci Mihály utcát korábban 100 méteres szakaszon zárták le, de ezt pénteken 360 méterre növelték. Emellett egy nagy forgalmú kerékpárutat is lezártak mintegy két kilométeren. Két lakóházat pedig ki kellett üríteni.

A Váci Mihály utcában szerdán csatornázási munkálatokat végeztek, amikor többféle, nagy mennyiségű lőszer került elő.

A tűzszerészek csütörtökön is többféle lőszert találtak, majd pénteken is folytatták a munkát. Pénteken további két 81 milliméteres német repesz aknavetőgránát, egy 5 centiméteres repesz aknavetőgránát, hét 2 centiméteres repeszlőszer, fél kilogrammnyi gyalogsági lőszer és 8 jelzőpatron került elő.

Várkonyi Melinda elmondta: a tűzszerészek vélhetően szombaton is folytatják a munkát.

Július 3., csütörtök 18. 05 - A tűzszerészek csütörtökön további tizennégy, 8 centiméteres német aknavető gránátot, tizennégy 2 centiméteres német repeszgránátot, egy 2 centiméteres német páncéltörő gránátot és nyolc gyalogsági lőszert találtak.

Ezeket elszállították és később megsemmisítik. A  terület átvizsgálásával még nem végeztek, a munkát péntek délelőtt folytatják - közölte Várkonyi Melinda, a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje.

13. 35 - Az, hogy robbanótestek kerültek elő, nem volt váratlan - tudtuk meg helybéliektől. Évtizedekkel ezelőtt a településen több helyütt is szállásoltak el katonákat a második világháborúban.

Ezek alapján, a falu további részein is lehetnek még hasonló lőszerek.

Szerdán és csütörtökön is jelentős mennyiségű lőszer került elő Ágfalván.

Szerdán és csütörtökön is jelentős mennyiségű lőszer került elő Ágfalván.A szakértők szerint annak idején a helyi lakosság összegyűjtötte a hátrahagyott lőszereket, és a település akkor még kieső részén a földbe elásva helyezték el ezeket.

Ágfalván a múlt század '90-es éveinek közepén volt egy nagy mentesítési akció. Ennek keretében az egykori aknazár kettőszáz méteres körzetét átvizsgálták.

Robbantótestet akkor nem találtak.


12.00 - A tűzszerészek csütörtökön kora délután folytatják a keresést, és kutatják át az érintett területet. A teljes utcazár már megszűnt. Ezt részlegesen akkor rendelik el ismét amikor a tűzszerészek megkezdik a munkát.

Mint megírtuk, szerdán húsz gránátot és különféle gyalogsági lőszereket találtak a Váci Mihály utcában, a temetőnél. Az önkormányzat közműveket épített ki ezen a területen, s egy munkagép emelte ki a robbanótesteket.

Lakosság kiköltöztetésére nem volt szükség, ugyanis itt még nincsenek lakóházak.

- A szerdán talált lőszereket már elszállították és egy központi gyűjtőhelyen semmisítik meg. Általában hetente, kéthetente van irányított robbantás - tudta meg a kisalfold.hu Várkonyi Melindától.

A Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje hozzátette, várhatóan ugyanezt teszik az előkerülő újabb robbanótestekkel is.

Mi a tehendő, ha  robbanószerkezetet talált?

Mint azt korábban már megírtuk, de ismét felelevenítjük mi a teendő ha, valaki bombát, vagy robbanószerkezetet talál.

A legfontosabb, hogy hagyjuk úgy a helyszínt, ahogy találtuk, és ne nyúljunk a szerkezethez, mert adott esetben az élesítve is lehet.

A bejelentést a rendőrségen lehet megtenni, a 107-es telefonszámon, megyénkben a 96/520-000. (A tűzszerészek lakossági bejelentést nem fogadnak).

A rendőrség körbekeríti a területet, majd értesíti a tűzszerészeket.

Szakértőik megvizsgálják a talált tárgyat, és ezt követően döntenek a további lépésekről, a megsemmisítés módjáról. Illetve arról is, hogy erre hol és mikor kerül sor.

Belterületen a robbanószerkezet őrzésében és a helyszín biztosításában a katasztrófavédelem is közreműködikSzerda 21.00 - Csaknem húsz gránátot és különféle gyalogsági lőszereket találtak a tűzszerészek Ágfalván, a szakemberek csütörtök reggel folytatják a keresést - közölte Várkonyi Melinda, a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje szerda este az MTI-vel.

Várkonyi Melinda tájékoztatása szerint a Váci Mihály utcában csatornázási munkálatokat végeztek, eközben vélhetően egy egykori lőállásra bukkantak, mivel többféle, nagy mennyiségű lőszer került elő. A tűzszerészek szerda este a helyszínről tizennégy 8 centiméteres német aknavető gránátot, két 2 centiméteres német repeszlőszert, egy 2 centiméteres német páncéltörő gránátot, egy kilogramm vegyes gyalogsági lőszert, egy tárnyi 742-es lőszert, 4 jelzőrakétát és egy MG-42-es géppuska egyes részeit találták meg.

A lőszerek nem kilőtt állapotban voltak, azokat elszállították. Várkonyi Melinda közlése szerint a terület átvizsgálásával még nem végeztek a tűzszerészek, a munkát csütörtök reggel folytatják, addig a rendőrség őrzi a területet. Az utca 100 méteres szakaszának lezárását feloldották, a korlátozás lakókat nem érintett.

Fotónk illusztráció

Fotónk illusztrációKorábban - Robbanótestek kerültek elő szerdán kora este Ágfalván csatornázás közben, a környéket 100 méteres körzetben lezárják - közölte a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje az MTI-vel.

Várkonyi Melinda tájékoztatása szerint a Váci Mihály utcában csatornázás közben találták meg a robbanótesteket, a terület átvizsgálása, a beazonosítás és elszállítás idejére 100 méteres szakaszon lezárják az utcát. A tiszt elmondása szerint vélhetően aknavető gránátokat és gyalogsági lőszereket találtak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!