Sopron és környéke

2014.07.31. 15:23

A szemüvegviselés tényleg rontja a szemünket?

Sok ember az gondolja, hogy minél többet hord valaki szemüveget, annál jobban romlik a látása. (x)De valóban így van ez? Egy a BBC-Future-ben is leadott cikkben Claudia Hammond erre a kérdésre keresi a választ. Az alábbiakban ebből a cikkből fogunk szemezgetni.

Sok oka lehet annak, hogy az emberek miért nem viselik szemüvegüket. Előfordulhat, hogy valaki úgy gondolja, nem áll jól neki, a gyerekek csúfolhatják szemüveges társukat, vagy az illető egyszerűen csak megelégszik a szemüveg nélküli látásával, még ha azon jelentősen lehetne is javítani.

De ezeken túl sokan attól félnek, hogyha sokat hordják szemüvegüket, romlani fog a látásuk.

Egy tavaly publikált nigériai tanulmányban a megkérdezett diákok 64%-a azt gondolta, hogy a szemüvegviselés rontja a szemüket. Az indiai Karnatakában ez a szám 30%, Pakisztánban pedig az emberek 69%-a gondolja ugyanezt. Brazíliában még a gyógyászatban dolgozók egy része is úgy hiszi, hogy a szem fokozatosan „gyengül" a szemüvegviselés következtében. De van valamilyen bizonyíték, ami ezt alátámasztja?

Leggyakrabban 4 oka lehet annak, hogy valakinek szemüvegre van szüksége.

Rövidlátás, vagy más néven myopia, amikor az illető közelre élesen lát, de a távoli tárgyak elmosódottak.


Távollátás, vagy hypermetropia, ami épp az ellenkezője. Ilyenkor az illető távolra élesen lát, de közelre csak akkor éles a kép, ha erőlteti a szemét.Astygmia, ami egyfajta torzult, árnyképes látást jelent, ami távolra is közelre is zavaró.


Időskori távollátás, vagy presbyopia. Ez a 40 év fölötti korosztályt, és a közellátást érinti. Ilyenkor a kor előrehaladtával a szemlencse veszít rugalmasságából, egyre nehezebben fókuszálunk közelre, és amikor már nem elég hosszú a karunk, hogy még távolabb tartsuk magunktól az olvasnivalót, akkor beszerezzük életünk első olvasószemüvegét.


Ami igazán meglepő, hogy milyen kevés vizsgálatot folytattak annak feltárására, hogy milyen hatásai vannak a hosszú távú szemüvegviselésnek. Abból, amit tudunk, nincs meggyőző bizonyítéka annak, hogy például az olvasószemüveg viselése bármilyen pozitív vagy negatív hatással lenne a látásromlásra. Miért gondolja akkor mégis sok ember, hogy az olvasószemüveg tovább rontotta a látását?

Akik olvasószemüveget viselnek, idővel azt tapasztalják, hogy egyre gyakrabban kell elővenniük szemüvegüket, sőt idővel egyre erősebb szemüvegre van szükségük. Ebből arra a következtetésre jutnak, hogy a szemüveg rontja el a látásukat. A valóság viszont az, hogy a presbyopia az idő múlásával van összefüggésben. A problémák először 40 éves kor körül jelentkeznek. Sajnos azonban az idő ilyenkor nem áll meg, és ezek a negatív hatások is tovább fokozódnak, akárcsak a legtöbb egyéb korosodással együtt járó folyamatnál.

Milyen következtetés vonható ebből le?

Hosszú távon tulajdonképpen elhanyagolható különbséget jelent, hogy valaki hordja-e, vagy nem hordja olvasó szemüvegét, a közeli látása az évek múlásával egy darabig fokozatosan romlani fog. A szemüveg mellőzésével legfeljebb annyit érünk el, hogy erőltetni kell a szemünket, ami fejfájáshoz, szemfáradsághoz vezethet.

De mi a helyzet a gyerekekkel, fiatalokkal?

Ha egy gyerek nem viseli szemüvegét, vagy nem a megfelelő dioptriájú szemüveget viseli, annak bizony hosszú távú negatív következményei lehetnek (ez más jellegű myopia/rövidlátás, és más jellegű hypermetrópia/távollátás esetében!).


A gyermekkorban kialakuló rövidlátás leggyakoribb oka, hogy a szemgolyó hosszanti irányban megnyúlt, és ezért távolra tekintésnél az éles kép a retina helyett (piros vonal a szem hátuljában) a retina elé helyeződik (piros pont) ezért az illető távolra homályosan lát.


Évtizedekig azt hitték, hogyha szándékosan alulkorrigálják ezeket a gyerekeket – magyarul gyengébb szemüveget adnak nekik, mint ami szükséges – akkor ez lelassítja a szem további megnyúlását, így lassítva a rövidlátás fokozódását, vagyis a látásromlást.

Egy 2002-es malajziai kísérlet azonban bebizonyította, hogy ez a feltevés annyira téves, hogy a kísérletet egy évvel a tervezett befejezés előtt le kellett állítani. A kísérletben 94 rövidlátó gyereket véletlenszerűen két csoportra osztottak. Az egyik csoport megkapta a megfelelő szemüveg-korrekciót, míg a másik csoportot enyhén alulkorrigálták, azaz kicsit gyengébb szemüveget kaptak a szükségesnél.

A kísérlet kezdetekor a gyerekek 9 és 14 éves kor között voltak, és a következő 2 évben rendszeres időközönként mérték a szemgolyó hosszát. Azt találták, hogy azoknál a gyerekeknél, akik a szükségesnél gyengébb szemüveget viseltek, nagyobb növekedés volt tapasztalható a szem hossztengelyében. Más szóval a látásuk erőteljesebben romlott.

Egy 2011-es, rövidlátó gyerekekkel folytatott tanulmányban a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján arra a következtetésre jutottak, hogy előnyösebb a szükséges erősségű szemüveget adni a gyerekeknek, mint tudatosan alulkorrigálni őket.

SŐT!!! Az eddigi leghosszabb tanulmányban (23 év), mely a rövidlátás fokozódásával foglalkozott, a következőket tapasztalták. 1983-ban Finnországban rövidlátó gyerekeket több csoportba osztottak. Az egyik ilyen csoportban a gyerekek olvasáshoz levehették szemüvegüket (mivel rövidlátók, tökéletesen látnak közelre szemüveg nélkül is).

Azoknak, akik közelre levehették szemüvegüket, a rövidlátása gyorsabban fokozódott, mint azoknak, akik folyamatosan, mindenhez viselték szemüvegüket. 3 év után mindenkinek azt javasolták, hogy folyamatosan hordják szemüvegüket. Ennek eredményeként a következő 20 évben nem volt szignifikáns különbség a rövidlátás fokozódásának tekintetében.

Sokan még mindig úgy gondolják, hogy nincs elég bizonyíték ahhoz, hogy szilárd következtetéseket vonjunk le, de úgy tűnik, hogy az általános álláspont változik. A gyerekekkel folytatott további vizsgálatok etikátlanok lennének, hiszen mostanra ismert, hogy a szemüvegviselés hiánya, vagy a nem megfelelő szemüveg negatív hatással van a szemük és látásuk fejlődésére, és akár tanulmányi eredményeikre is.

Ezen kívül professzor Ananth Viswanathan (konzulens sebész a Moorfields Szemklinikán Londonban) véleménye szerint a további vizsgálatok hiánya arra is visszavezethető, hogy jelenleg nincs olyan élettanilag tudományosan elfogadható érv, mely a mellet szólna, hogy a szemüvegviselés ronthatja a szemet.

Az előzőekben leírtakból egyértelműen látszik, hogy mik a jelenleg legáltalánosabban elfogadott javaslatok a szemüvegviseléssel kapcsolatban. A fent felsorolt kutatások alapján azon gyerekek számára, akiknek javasolt, egyértelműek a szemüvegviselés előnyei. A szakember által javasolt szemüveg hordása nincs negatív hatással a szem további romlására.


Bár sok indoka lehet annak, hogy valaki miért nem akarja hordani szemüvegét, de az attól való félelem, hogy a szemüvegviselés rontja a látásunkat, nem tűnik megalapozottnak.
9400 Sopron, Várkerület 75. - a Pannonia Med Hotel földszintjén.

Tel.: 99/340-422

Fax.: 99/340-410

Nyitva tartás: Hétfő - Péntek: 9:00 - 17:30, Szombat: 9:00 - 12:00

9400 Sopron, Győri út 15. - az Erzsébet kórház bejárata mellett.

Tel.: 99/340-394
 
Nyitva tartás: Hétfő - Csütörtök: 8:30 - 16:00, Péntek: 8:30 – 12.00

www.panoptika.hu[email protected]

A fenti cikk nem minden esetre kiterjedő, általános információkat tartalmaz. A cikkben leírtak nem helyettesítik az orvosnak vagy egészségügyi szakembernek a javaslatait. A cikk alapján felállított diagnózisért sem a cikk írója, sem publikálója nem vállal felelősséget. Bármilyen, az egészségével kapcsolatos kérdésben mindig konzultáljon orvosával.
Forrás: http://www.bbc.com/future/story/20140513-do-glasses-weaken-your-eyesight

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!