Sopron és környéke

2014.05.15. 12:50

Új utca nyílik - Épületeket bontottak el Sopronban

A tervek szerint idén őssztől már új út köti össze a Sopronban a Híd utcát a Papréttel.

P. Horváth László

 • 75 millió forint az utcanyitásra

 • A Várfalat helyreállítják

 • A nyár végén adhatják át

 • Négy lakást elad az önkormányzat
 • A kétezeres évek elején merült fel először az a terv, hogy a soproni Várkerület tehermentesítése érdekében összekötnék a Híd utcát a Papréttel.

  (Volt olyan elképzelés is, amely szerint befedték volna az Ikva patakot, de ezt elvetették).

  Az utcanyitás már csak azért is fontos lenne, mert a Papréten van a turistabuszok parkolója. A nagy járművek pedig nehezen tudnak eljutni ide. A Várkerület felújítása után pedig lassítják a forgalmat, így ezen az egérúton haladhat majd a forgalom.

  Elbontott épületek
  Az önkormányzat idén 75 millió forintot különített el az utcanyitásra. A Híd utca felőli telekrészen már el is bontották az épületeket. Jelenleg az utat keresztező - az egykori várfalhoz tartozó - fal elbontása, valamint a megmaradó részek örökségvédelmi szempontból elfogadott helyreállítása történik. Ezzel párhuzamosan dolgoznak a csapadékcsatorna kialakításán is. Majd a szennyvízcsatorna, vízvezeték és a gázvezeték kiépítése következik.

  Az épületeket már elbontották. fotó: Magasi

  Az épületeket már elbontották. fotó: Magasi

  - Az útépítés várhatóan július végére készül el. Ezt követően lehet kezdeményezni a közlekedési hatóságnál a végleges forgalomba helyezési eljárást. A tervek szerint a nyár végén történhet meg az átadás - tudtuk meg a soproni önkormányzatnál.

  Izgalmas kihívás
  A csütörtöki közgyűlésen Fodor Tamás polgármester hangsúlyozta, hogy a Várkerület szomszédságában egy kis belváros jöhet létre. A papréti zsinagóga felújítása folyamatosan napirenden van. Erre egyébként egy ötletpályázatot is kiírtak, illetve az már el is bírálták.

  A Híd utca Paprét határolta területen az önkormányzat négy ingatlant is értékesítene. Első körben egyben. Így egységes arculatot kaphatnak a leromlott állapotú épületek.

  Izgalmas építészeti kihívás lesz - ez is a közgyűlésen hangzott el. Miként az is, hogy a felújítás után lakásokat lehet majd kialakítani. Igaz, ehhez hat család átköltöztetését is meg kell oldani.

  Portálunk információi szerint az utca megnyitásához egy épületet már kisajátított az önkormányzat. Ennek összege értesülésünk szerint 50 millió forint körüli volt. A négy épület eladásából összesen pedig az értékbecslés szerint 178 millió folyhat be a város költségvetésébe.

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!