Sopron és környéke

2014.05.07. 16:28

Robbanásszerűen megnőtt a fű az utak mentén Sopronnál

Már április eleje óta kaszálják a füvet az utak mentén, ám még mindig vannak olyan szakaszok, ahova nem jutottak el a gépekkel.

P. Horváth László


" Naponta közlekedek reggel és este Sopron-Sopronkövesd között. A gaz akkora az út mentén, hogy helyenként a táblákat is alig látni. Lassan kell haladnom, mert mi van akkor, ha a magas fűből kiugró vadat nem veszem észre? Hiába vezetek óvatosan kit terhel majd a felelősség egy balesetkor" - összegezhető olvasónk szerkesztőségünknek küldött levelében leírtak.

Az ügyben megkerestük a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-t, ahol egyúttal bővebb felvilágosítást is kértünk az utak melletti kaszálásról.

Mint megtudtuk, megyénkben az egyes üzemmérnökségeken már április első felében megkezdték az út menti területek és elsősorban az útpadkák kaszálását. Szerdán egyébként összesen nyolc helyen dolgoztak.
- A kapacitásaink végesek, ezért nem tudjuk egyszerre, az összes úton megkezdeni a munkát - kezdte [namelink name="Pécsi Norbert Sándor"], kommunikációs osztályvezető.

A közút kapacitása is véges. Mondhatni, ha végeztek, kezdhetik előről.

A közút kapacitása is véges. Mondhatni, ha végeztek, kezdhetik előről.

- A forgalomnagyság, illetve az útpadkán lévő fű magasságának függvényében, valamint a négy üzemmérnökségünk által kezelt 1617 kilométernyi közúthálózaton elvégzendő sokrétű feladatunk mellett ütemezve, minden úton ellátjuk a kaszálási feladatokat is.

Az elmúlt időszak csapadékos és napos időjárása kifejezetten kedvezett az út menti növényzet robbanásszerű növekedéséhez.

- A gépparkunkban az elmúlt egy évben ugyanakkor jelentősebb fejlesztéseket is végrehajtottunk - folytatta Pécsi Norbert Sándor. - Így többek között három új Fendt típusú korszerű traktort és kettő új UNIMOG eszközhordozót, illetve kasza-adaptereket vásároltunk, amelyek használatával hatékonyabban tudjuk elvégezni a növényzetirtási feladatokat.

- Az úttartozékok mellett motoros fűkaszákkal végzünk kiegészítő fűnyírásokat, illetve a közfoglalkoztatási programjaink keretében elsősorban az út menti területeken végeztetünk növényzetgondozási munkákat - zárta a kommunikációs osztályvezető.

Teendő a vadelütéskor

Pécsi Norbert Sándor kitért a vadelütéskor járó teendőkre is.
- Az összes körülményt figyelembe vevő egyedi vizsgálattal lehet a felelősségi kérdéseket tisztázni, nem lehet és nem is szabad leáltalánosítani ezt a kérdéskört. Az esetleges kártérítési igényeket megyei igazgatóságokon jelenthetik be az autósok e-mailen vagy postai úton. Az elérhetőségek megtalálhatóak a www.kozut.hu oldalunkon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!