Sopron és környéke

2014.05.22. 15:37

Nem ismétlődhet meg soha

A zsidók szervezett elpusztításáról dokumentumfilm vetítésével egybekötött előadást tartottak a soproni középiskolások számára. A holokauszt borzalma megérintette a fiatalok lelkét.

kisalfold.hu


– El sem tudjuk képzelni, milyen döbbenetes volt a sorsuk azoknak az embereknek, akik a második világháborúban a holokauszt során lelték halálukat. A nácik nemcsak a zsidókat, hanem magát a zsidóságot akarták kitörölni végleg az emberek közül, kultúrájukkal együtt. Például Szalonikiben negyvenkilenc zsinagóga volt, a háború után egyetlenegy maradt – szólt a második világháború holokausztjáról a magyar zsidó gyökerekkel rendelkező dr. Chava Baruch, a jeruzsálemi Yad Vashem központ közép-európai részlegének igazgatója.

A magyar zsidó gyökerekkel rendelkező dr. Chava Baruch magyarul szólt a soproni középiskolásokhoz. Fotó: Magasi

A magyar zsidó gyökerekkel rendelkező dr. Chava Baruch magyarul szólt a soproni középiskolásokhoz. Fotó: Magasi
A magyarországi holokauszt hetvenedik évfordulója alkalmából rendezett soproni programon zsidó emberek otthoni életének, illetve auschwitzi borzalmainak felelevenítésével tanulságos történelemórán vehettek részt a fiatalok. Azt is megtudhatták, hogy a zsidókkal előzőleg kifizettették a koncentrációs táborba, a halálba vivő vonat – helyesebben marhavagonok – jegyét. „Auschwitz a holokauszt vége. A holokauszt a gyűlöletből, a gyűlöletbeszédből született, s a meredek úton már nem volt megállás" – fogalmazott dr. Chava Baruch. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!