Sopron-ÉR-t

2011.03.15. 14:35

Hirtelen halál

A szív a vérkeringés motorja. Ha leáll, vérkeringésünk is megáll. Meghalunk.

A koszorúerek hirtelen fellépő és szívizompusztulást, elhalást eredményező keringési zavara a szívinfarktus. Ha az ér hirtelen elzáródik, vagy kritikus mértékben beszűkül, az ér által ellátott szívizomterület vérellátása megszűnik, vagy kritikusan megromlik. Sem oxigént, sem táplálékot nem kap. Ha ez tartós, az izomsejtek elhalnak. Ez az infarktus. Vérellátási zavar során a szívizomzatban bármikor - akár még tényleges szívizom elhalás előtt - rosszindulatú ritmuszavar léphet fel. Ez megállítja a szívet. Tehát akár még szívinfarktus előtt meghalhatunk. Ez a - koszorúér-betegség okozta - hirtelen halál. Magyarországon félóránként valaki hirtelen halált hal! Nem csak koszorúér-betegség okozhatja, de a 35 év felettieknél 70%-ban ez, tehát szívizom vérellátási zavar az ok.
A megelőzés nagyrészt a klasszikus befolyásolható érrendszeri rizikótényezők - mint a dohányzás, elhízás, magas vérnyomás, vérzsír-betegségek, cukorbetegség - elkerülésén, ill. korai felismerésén, és személyre szabott kezelésén áll vagy bukik.


Igaz barátja: Tschürtz Nándor dr. Az Érgondnok
www.sopronert2005.hu Már a facebookon is!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!