Sopron-ÉR-t

2011.02.08. 10:36

Mérni. Élni.

A vérnyomást nem érezzük. Legalábbis az optimális, normális, vagy a fokozatosan kialakuló magasvérnyomást nem. Ez utóbbi elég nagy baj, mert így „érzés után” nem is vesszük észre, ha már „magas a magas”.

Persze van egy tényleg jó „házi praktika" - a vérnyomás önellenőrzés - amivel tisztázható a „mennyi az annyi". Nem kell ehhez más, csupán egy megbízható, lehetőség szerint „felkaros", megfelelő mandzsettaméretű vérnyomásmérő és hajrá! Persze itt tényleg igaz, hogy egy mérés nem mérés! Nyugalomban, ülő helyzetben, főleg a reggeli órákban (ébredés után 1-2 órán belül) illetve a késő esti órákban ((úgy négy és hét óra között) érdemes mérni. Hogy miért? Mert úgy vagyunk „megkonstruálva", hogy általában a nap ezen két időszakában eleve kicsit magasabb a vérnyomásunk, mint máskor. Tehát ha reggel meg késő délután minden O.K. Akkor általánosságban az egész napunk O.K.-s. Biztosan csak akkor lehetünk elégedettek, ha így nyugalomban az első érték 130 és a „/" meg 80 alatti. Ha valamelyik tartósan magasabb...akkor... fogjuk a vérnyomásadatainkat és irány az orvosdoktor.
Barátja: Az Érgondnok www.ergondnok.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!