Sopron-ÉR-t

2009.06.21. 16:39

vÉRcukor

Látható, milyen beszédes a magyar nyelv!

Persze, miért zavarná, ha a laborpapíron magasabb a cukorértéke, mint ideálisan kellene, hogy legyen? A cukorbetegséggel nem az a baj, hogy magas valakinek a cukra. A fenét! A baj az, hogy ha magas valakinek a cukra - pontosabban, ha kicsit is magasabb, mint egészségesen -, akkor az "taccsra teszi" az ereit. Tehát elég akár a cukorbaj előkapujába eljutnunk, és már "robogunk is". Úgy felgyorsul az érelmeszesedésünk, hogy - kapaszkodjon! - aki cukorbeteg, annak olyanok az életkilátásai, mint aki nem cukorbeteg, de volt már szívinfarktusa. Emiatt: cukorbetegség = érbetegség. Persze ezen belül vannak specialitások (is). Nem csak a nagy ereket (nyaki, láb, szív) falja előszeretettel, de a kis hajszálerekben is valóságos "specialista". Gondoljon a szemére vagy éppen a veséjére!
Sajnos, roppant csalóka, hogy a betegség akár évtizedekig "nem fáj", mégis, a vÉRcukor igazi ÉRcukor. Ne dőljön be a cukros-bácsinak!

 

diabetes

diabetes

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!