Sopron-ÉR-t

2009.06.10. 00:28

Nézzen a lábába!

Ez a mondat nem képzavar. Komolyan gondolom.

 

Gondolkodjunk! Érrendszerünk egy nagy csőhálózat. Félünk a szélütéstől meg az infarktustól? Akkor vizsgálódjunk! Igen ám, de az agyi vagy a szívkoszorú erek vizsgálata bonyolult, időigényes és drága.
A láb viszont „mindig kéznél van". Ráadásul az érszűkület sok esetben - főleg, ha valaki dohányzik vagy cukorbeteg - éppen a lábunkban kezdődik. Persze, ez nem jelenti azt, hogy biztosan a lábunkkal lesz az első panaszunk - sajnos -, de a lábérszűkület még panaszmentesen könnyen, gyorsan és olcsón kimutatható.
Hogy hogyan? A boka - kar vérnyomásarány meghatározásával. Ilyenkor fekve a karokon, aztán egy kis masina (Doppler készülék) segítségével lábainkban is vérnyomást mérünk (illetve orvosunkkal méretünk).

 

Ha a lábunkban egy bizonyos aránynál alacsonyabb lenne a vérnyomásunk, akkor bizony azt már érszűkület okozza! Ha viszont lábunkban érszűkület van, akkor máshol (agyunkban, szívünknél) is nagyon nagy a veszély!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!