Sajtó és Tanulás pályázat

2019.11.14. 12:00

Megjelennek a diákok cikkei a Kisalföldben

Középiskolások írásai is megjelennek novemberben lapunkban, ugyanis pályázatot hirdettünk megyénk diákjainak. A Sajtó és Tanulás programra négy iskola tanulói neveztek be.

Rimányi Zita

Kárpáti Rebeka színésszel készített interjút Sajtó és Tanulás pályázatunkra a győri Móra-iskola tanulója, Bujáki Evelin. Kíváncsi volt arra, karrierépítési tapasztalatai alapján mit javasol a továbbtanulás előtt álló fiataloknak, és úgy véli, ez mások számára is érdekes. Ezzel a gondolattal írta meg cikkét, amit elküldött lapunknak. Séta-tér összeállításunkban elolvashatják és a szerzőt, a 11. osztályos diákot is bemutatjuk olvasóinknak, akárcsak tanárát, dr. Nyirőné Józsa Juditot, aki úgy véli, az olyan programok, mint a Séta, remek lehetőséget jelentenek a tapasztalatszerzésre tanítványainak.

Bujáki Evelin interjúját ide kattintva olvashatják >>

Séta programunkra a győri Móra-iskolából két diák nevezett be, Bujáki Evelin és Nagy Boglárka. Tanáraik, dr. Nyírőné Józsa Judit és Steiner Róbert László segítik munkájukat.

 

Diákújságírónk, Evelin

Győri lány, itt született és itt jár középiskolába Bujáki Evelin. Azért választotta a Győri Szakképzési Centrum Móra Ferenc Sportiskolai Általános Iskoláját és Szakgimnáziumát, mert itt van olyan szak, ami választott pályájára felkészíti. Nyomdaipari képesítést kaphat hamarosan a 11. osztályba járó lány, aki az oktatás során újságírással és kiadványszerkesztéssel kapcsolatos ismereteket is szerzett. Már most tudja, mi szeretne lenni, leginkább egy olyan szerkesztőségben dolgozna, mint amilyen napilapunknál, a Kisalföldnél is van.

Szeretek írni, blogot, cikkeket is, ezt tudják is rólam a tanáraim, ezért szóltak nekem, amikor hallottak a Sajtó és Tanulás pályázatról. Rögtön megtetszett ez a kihívás, olyan lehetőségnek fogom fel, mely révén kipróbálhatom magam a média világában. Azért készítettem a pályázat kiírása szerint először egy interjút a televízióból is ismert Kárpáti Rebekával, mert egyszer korábban találkoztam vele. Akkor jó benyomásokat szereztem és a munkái, a nyilatkozatai révén is szimpatikus számomra. Elismerem művészként, szerintem sokrétű, kíváncsi voltam rá, hogyan oldja meg az időbeosztását, hogyan tud sikeres lenni több területen is, s ez szerintem másokat is érdekel. Telefonon beszéltünk, végig közvetlen volt velem, sokkal inkább, mint számítottam rá. Válaszai megerősítettek abban, amit magam is gondoltam, hogy érdemes minél több, minél többféle embert megismerni, kapcsolatokat kialakítani már diákként és minél többféle helyzetben tapasztalatokat szerezni. Én például többek közt ezért vállalok önkénteskedést is – mondta el lapunknak a diáklány. Már az élmény volt számára, hogy beszélgethetett kedvenc sztárjával, aki végig viccesen fogalmazott, de komolyan vette kérdéseit. Úgy véli, a fiatalok tanulhatnak Rebeka példájából, megszívlelendők a tanácsai.

Bujáki Evelin
Fotó: M. M.

Esély a tanulóknak a tapasztalatszerzésre

Sajtó és Tanulás programunkra négy középiskola jelentkezett, köztük a Győri Szakképzési Centrum Móra Ferenc Sportiskolai Általános Iskolája és Szakgimnáziuma. Dr. Nyirőné Józsa Judit itt tanít, ő a projekt ideje alatt a kapcsolattartó tanár.

Dr. Nyirőné Józsa Judit tizenöt éve dolgozik a Mórában, ahol korábban média szak is volt. Ez is szerepet játszott abban, hogy pedagógusként úgy gondolta, fontos, hogy a sajtó működését már diákként megismerjék a fiatalok. Ugyanis tudja, bármilyen pályát is választanak később, valamilyen módon valószínűleg kapcsolatba kerülnek vele. Ezért mindig arra törekedett, hogy ne csak a tananyagot tanítsa meg nekik, hanem minél több praktikus tapasztalathoz hozzásegítse őket. Ezért az olyan pályázatokat, amilyen most a Kisalföld Séta programja, hasznos lehetőségnek, sőt, ajándéknak, kincsnek tartja.

Dr. Nyirőné Józsa Judit
Fotó: M. M.

Tanulóinak mindig felhívja a figyelmét ezekre a pályázatokra, igyekszik ösztönözni őket, tegyék próbára tudásukat többféleképp, szerezzenek gyakorlatias ismereteket. Szerinte azért is előnyös programunk a középiskolásoknak, mert közvetlen kapcsolatba kerülhetnek újságírókkal, szerkesztőkkel, tanácsokat kérhetnek tőlük, feltehetik munkatársainknak kérdéseiket. Ez abban is segít a tanárnő szerint, hogy az iskolai diákújságba egyre jobb írások szülessenek a Mórában.

A hétvégi Győri Könyvszalonba is azért megy el több tanulójával dr. Nyirőné Józsa Judit, hogy pályázatunkra újabb cikkeket küldhessenek intézményükből, többféle műfajban is megmutathassák tudásukat tanítványai. Így olvasóink számíthatnak arra, hogy ebben a hónapban még újabb olyan oldalak jelennek meg lapunkban Séta-tér elnevezéssel, amelyeken szerepelni fognak a tanárnő diákjainak cikkei.

Címkék#sétatér

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!