biztosított az utánpótlás

2021.12.01. 19:00

Két tucat anyakönyvvezető tett sikeres vizsgát

Folyamatos az igény az anyakönyvvezetői oktatásra. Bár a megyében a jelenlegi létszámmal is zavartalan a feladatellátás, számos érdeklődő, főleg az önkormányzatok kérik az újabb képzéseket. A közelmúltban 24-en tettek sikeres vizsgát.

Dániel Viktória

Biztosított az utánpótlás anyakönyvvezetőkből. Sokan szeretnék kitanulni a szakmát, valószínűleg ennek köszönhető, hogy a megyében egyik településen sincs létszámhiány. Ráadásul a technikai fejlesztésekkel a feladataik is egyszerűsödtek, mivel az új automatizált rendszer már számos adatszolgáltatást el tud végezni.

A munkájukról elmondható, hogy az ügyek mennyiségét és minőségét alapvetően a település mérete határozza meg. De az is sokat számít, hogy van-e ott kórház, forgalmasabb közlekedési út vagy olyan adottság, ami esküdni vágyó párokat vonz.

Dr. Ferencz Kristóf a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Hatósági és Oktatási Osztályán dolgozik és egyike a frissen végzett anyakönyvvezetőknek.

– Az osztályon két kolléganőm is anyakönyvi szervi feladatokat lát el, amely egy izgalmas speciális szakterület.

A képzés 60 óra elméletet és 100 óra gyakorlatot ölelt fel.

– Sok újdonságot tanultam. Tudtam, hogy egy rendkívül összetett területről van szó, de még így is meglepett annak sokrétűsége. Számos speciális esettel lehet találkozni, amihez fontos az átfogó tudás. Az anyakönyvi igazgatás területén dolgozó, felkészült oktatók tartották a tanfolyamot, akik betekintést tudtak adni a szakma mindennapos kihívásaiba.

A képzést egy gyakorlati és egy szóbeli vizsgával zárták a résztvevők, ahol már használniuk kellett a munkavégzéshez szükséges elektronikus rendszereket is.

– A frissen megszerzett képesítésemet a szakterületet érintő kérdésekben a kormányhivatal hatósági főosztályán kamatoztatom majd– tette hozzá zárásként dr. Ferencz Kristóf

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!