kortárs éremművészet

2021.07.30. 13:00

Érembiennálé nyílik a Festőteremben Sopronban

Huszonharmadik alkalommal rendezik meg a kortárs éremművészet legnagyobb ünnepét, az Országos Érembiennálét Sopronban. A tárlat augusztus 1-jén, vasárnap 11 órakor nyílik a megszokottól eltérően a Festőteremben, és szeptember 12-ig tekinthető meg.

kisalfold.hu

Az 1977 óta eltelt 44 év önmagában is jól mutatja, hogy a biennálé mind a város, mind a Soproni Múzeum fontos művészeti eseménye, megőrzendő és értékes hagyomány. A kétévente megrendezésre kerülő rangos esemény rendre felvonultatja a hazai éremművészet legkiválóbb alkotóit, egyben megjelenést biztosít a korábbi érembiennálé nagydíjasának is. Az idei felhívásra 276 pályamű érkezett, végül 40 művész 121 alkotását választotta ki a szakmai zsűri és 7 díjat osztottak ki.

– Van olyan kiállító művész a seregszemlén, aki már az első érembiennálén, 1977-ben is a tárlaton szerepelt, ő az első generációs korelnök, Czinder Antal éremművész. De ahogy az elmúlt négy évtizedben, úgy idén is a visszatérő alkotók között szerepel Szabó György, Szabó Gábor, valamint a soproni éremművészek közül Kutas László és Soltra E. Tamás – árulta el Nemes András művészettörténész, aki Krébesz Lili, a Soproni Múzeum művészettörténésze közreműködésével rendezi a tárlatot.

– Nagy örömünkre minden alkalommal van fiatal első biennálés is, idén a húszas évei végén járó Bóka Bálintot üdvözölhetjük az alkotók között. Sopron méltán lehet büszke arra, hogy több mint negyven éve megszakítás nélkül otthont ad a kortárs éremművészet legnagyobb magyarországi ünnepének. Egyetlen alkalommal, a tavalyi évben kényszerült a város a díjazottak tárlatának halasztására. A hagyományt követve idén Lieb Roland szobrász- és éremművész, a 2019. évi XXII. Országos Érembiennálé nagydíjasa mutatkozik be a Festőteremben egy önálló tárlattal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!