Elismerés

2022.08.29. 09:00

Országos sikert ért el a Sopron Balett

A legjobb kamera és vágás szakmai díját kapta a Sopron Balett fiatal művészének, Horváth Re- nátának a koreográfiája alapján készült, Áttetsző viszonyok című különleges „verstáncfilm”.

kisalfold.hu

A filmfesztivál díjazottjai, középen: Németh Anna és Mike László. Fotó: Soproni Petőfi Színház

A díjat Németh Anna vágó-rendező és Mike László operatőr vehette át augusztus 21-én. A díjazott filmet, amely a Pro Kultúra Sopron, a Soproni Petőfi Színház és az NKA támogatásával jött létre, a közönség először a Sopron Balett ünnepi gáláján, szeptember 17-én láthatja majd a Soproni Petőfi Színházban.

A Bujtor Filmfesztiválon idén 26 versfilm került be a versenyprogramba, amelyeket a zsűriben Ferenczi Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, a zsűri elnöke, Stork Natasa többszörös fesztiváldíjas színművész, Kalász József filmrendező, vágó, Lutter Imre Radnóti-díjas előadóművész, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke és Wiegmann Alfréd Radnóti-díjas színházi és filmrendező, az Első Magyar Versszínház művészeti vezetője értékelt.

Az Áttetsző viszonyok című alkotás egyöntetűen tetszett a zsűrinek: dicsérték a képi világát, a film hangulatának megteremtését, a versmondó művészek (Kisfaludy Zsófia és Savanyu Gergely soproni színészek) teljesítményét, a tánc és a vers összhangját, s külön kiemelték a koreográfia finom érzékenységét, valamint a táncosok színészi alakítását is. A film felvételei április végén zajlottak Döbrönte környékén: az éjszakai forgatások során helyszínként szolgált a Bitva patak és a környező erdő, valamint a döbröntei vár is. A filmalkotók a zene és a természeti atmoszféra mellé egyenrangú félként társították Krusovszky Dénes Áttetsző viszonyok című versének részletét – így jött létre ez a különleges műfajú alkotás, a verstáncfilm.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!