Felelősségteljes közlekedés

2022.08.19. 13:00

A kapuvári rendőr százados a banki ügyintézős csalásról, és a balesetmegelőzésről beszélt a ­Kisalföldnek

A Rendőrszemmel sorozatunkban Varga András rendőr századossal a „banki ügyintézős csalásokról” és azok megakadályozásáról, valamint baleset-megelőzési témákról beszélgettünk.

Kustor Réka

Fotó: Kustor Réka

– A banki ügyintézős csalás során a pénzintézet alkalmazottjának adja ki magát a telefonáló. Egy gyanús utalásra hivatkozva távoli hozzáférést kér az áldozat számítógépéhez, a bankszámlaadatokhoz hozzájutva pedig leveszi a pénzt a hívott fél számlájáról. Az áldozat végig abban a hitben van, hogy a bank munkatársa segít neki egy téves tranzakció megakadályozásában. 

Aki ilyen jellegű telefonhívást kap, ne teljesítse a kérést, vegye fel a bankjával a kapcsolatot, ők is tudnak egyébként erről a csalássorozatról. Amennyiben a bank furcsaságokat észlel, akkor nem ilyen módon keresik fel az ügyfelet, behívják az illetőt a bankfiókba, és személyesen tisztázzák az esetet, de semmiképp nem kérnek távoli hozzáférést a számítógéphez, adatokhoz. Az unokázós csalás új válfajáról legutóbb részletesen beszéltünk, azóta is rendszeresek, napi szintűek a próbálkozások. Soha ne adjunk idegennek pénzt, bármelyik családtagunkkal kapcsolatban is hivatkozik rá a hívó – hangsúlyozta Varga András rendőr százados, a Kapuvári Rendőrkapitányság bűnmegelőzési főelőadója, majd rátért két, folyamatosan aktuális baleset-megelőzési témára. 

Az egyik a relatív gyorshajtás. 

– Az abszolút sebességhatár a jogszabályban, közlekedési táblán feltüntetett sebesség, de van, hogy még ez is túl gyorsnak számít. A relatív sebességtúllépés akkor áll fenn, ha a jármű vezetője nem az aktuális közlekedési, látási, időjárási és útviszonyoknak megfelelően közlekedik. Aki autót vezet, annak mindezek figyelembevételével kell megválasztania a sebességét – jegyezte meg a rendőr százados. 

Utolsó témaként a kerékpáros-közlekedésről beszélgettünk. 

– Aki járművet vezet, annak nem lehet szeszes ital fogyasztásából származó alkohol a szervezetében. A kerékpár is a járművek közé tartozik – emelte ki, bár itt annyi a megkötés, hogy azzal szemben járhatnak el, aki nem tud magabiztosan közlekedni a biciklijével. – Ebből kifolyólag akár súlyosan is megsérülhet az ittas kerékpáros, de arra is volt példa, hogy balesetet okozott. A kerékpárosokra is megvannak a vonatkozó szabályok, aki ezek valamelyikét megszegi, azzal szemben eljárhat a rendőrség – mondta Varga András, aki végül hozzátette: felelősségteljes közlekedéssel lehet megelőzni a baleseteket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!