Fő a biztonság!

2022.07.22. 18:22

„Zebra akciót” tartottak a rendőrök Sopronban - fotók

A biztonságos gyalogosközlekedés védelmére irányult a leghűségesebb magyar városban.

kisalfold.hu

Fotók: Rendőrség

Hat helyszín, hat órán át

A Soproni Rendőrkapitányság célirányos közúti ellenőrzésének az volt a célja, hogy kiszűrjék a gyalogosokat veszélyeztető szabályszegőket. Az akciót 6 órában, 6 helyszínen hajtották végre Sopron város területén. Összesen 68 gépjárművezetőt ellenőriztek. Az intézkedések során 3 sofőrt figyelmeztettek a rendőrök, 2 esetben helyszíni bírságot, 13 esetben pedig közigazgatási bírságot szabtak ki. Intézkedniük kellett egy ittas gépjárművezetővel szemben is.

"A gyalogos a közlekedésben sérülékeny résztvevő, könnyen súlyos sérülést szenvedhet kisebb balesetben is. A gépjárművezetőknek a gyalogátkelőhelyeket minden esetben fokozott óvatossággal és körültekintéssel kell megközelíteniük. Amennyiben azt észleli, hogy a gyalogátkelőhelyen a gyalogos át akar menni, fékezéssel, megállással kell biztosítania a biztonságos áthaladását. Gyakorlatban a legbiztonságosabb az, ha ilyen esetben a gyalogosnak elsőbbséget adunk" – mondta el Farkas Péter rendőr őrnagy a Soproni Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának a vezetője.

Jó tanácsok

Ugyanakkor a gyalogos a gyalogátkelőhelyre csak akkor léphet le, és haladhat át biztonságosan, ha részére a közlekedő járművek az elsőbbséget megadták. Ezért nézzen körül, ha teheti tartson a sofőrrel szemkontaktust, és csak abban az esetben lépjen az úttestre ha az áthaladása kockázatmentes – folytatta tanácsait az őrnagy.

Mind a gyalogosoknak, mind a gépjármű-vezetőknek érdeke, hogy a gyalogátkelőhelyeket fokozott figyelemmel és körültekintéssel közelítsék meg a balesetek elkerülése érdekében – zárta gondolatit az osztályvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!